„Na zastupitelstvu jsme to projednávali. Zjistili jsme, jak se tato problematika řešila v okolí, probrali jsme to s odborníky a rozhodli o zákazu podomního prodeje," přiblížil Radek Brázda.

Návštěvníky navíc při vjezdu do Troubek uvítá cedule, která podomní prodej zakazuje. „Je to spíš krok navíc," vysvětlil starosta obce.

Podle zákona může být za porušení zákazu obchodníkům udělena pokuta až dvě stě tisíc korun. Vše by pak projednávala přestupková komise v Přerově.

Prodejci se většinou obrací na starší občany. Nabízí různé zboží, ale také nové smlouvy o dodávkách elektřiny nebo plynu. Hlavně s posledním ze jmenovaných se podle Radka Brázdy lidé v Troubkách setkali.

Podepsala smlouvu a musela zaplatit 9 tisíc korun

„Hrozně si dovolovali. Několikrát mi volali a pak přišli ke mě domů. Nabízeli mi filtry k pračkám, údajně na čištění vody a já jim naletěla. Stálo mě to devět tisíc korun, byla to ode mě hloupost," zhodnotila zpětně svou špatnou zkušenost čtyřiasedmdesá­tiletá Vlasta P., která si nepřála zveřejnit celé jméno. Obchodníci chodili dále, ale paní Vlasta už jim neotvírala. „Už jsem poučená, ale stejně je dobře, že je zakázali. Jsou to podvodníci," dodala.

Se zákazem souhlasí i občané Troubek, kteří se s praktikami podomních obchodníků nesetkali.

„Žádní prodejci záclon a podobní k nám nechodí, nebo nejsme zrovna doma. Jsou to zloději, kteří nemají u nikoho doma co pohledávat. Jen obtěžují lidi. Naše generace je ještě rozumná, ale důchodci je klidně pustí dál a ještě jim uvaří kafe," řekla důrazně dvaatřicetiletá Simona Regálová.

Zákaz platí i v Přerově

Zákaz podomního prodeje platí už dva roky i Přerově. V současnosti stále více přibývá obcí i měst, které se snaží tento problém řešit. „Je nepochybné, že podomní prodej představuje vždy určité riziko. Proto se některé obce rozhodly chránit své obyvatele a podomní prodej na svém území nařízením zakázaly," doplnila Marcela Tomaščáková, právní poradkyně Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace. 

Autorka: Ina Najďonovová