V kanceláři, kde vznikl jakýsi improvizovaný úložný prostor na dary pro zvířata v útulku, nebylo téměř k hnutí. Pytle s granulemi, spousta dek, obojky, balíčky piškotů, ale také hračky a konzervy, zabraly celou jednu část místnosti.

Věci nosili hlavně lidé, kteří si sami vzali pejska z útulku.

„Chtěli, aby se měli dobře i ti, co ještě nenašli nového pána. Jedna starší paní přišla i se svou dcerou a děkovala, že jsme takovou akci uspořádali. Samy by se prý neodvážily do útulku jít, protože by plakaly, a musely si nějakého pejska vzít domů," popsala Eva Štulířová z inzertního oddělení reakce čtenářů na uspořádanou sbírku.Předali jsme dárky našich čtenářů, kteří přispěli do sbírky pro Útulek pro zatoulaná zvířata Dr. Matinové v Přerově.

Den „D," kdy opuštěným pejskům a kočičkám v útulku nastaly ty pravé Vánoce, nastal v pátek. Nasednout do auta byl trochu problém, protože jsme ho doslova ucpali psími dobrotami. Do kufru se nám nepodařilo všechny vměstnat, a tak je rozkládáme i na zadní sedadla.

V Útulku pro zatoulaná zvířata Dr. Matinové už nás čekají. Seznamujeme se s jeho stálými obyvateli i novými přírůstky, jejichž příběhy jsou smutné. Tak třeba šestileté fence Chelsie nedávno zemřel pán, který se o ni podle všeho vzorně staral. Jeho syn ale zmizel neznámo kam, takže zůstala sama. V útulku je teprve pár dní.

Krásný zlatý retrívr se tulí snad ke každému, kdo se k němu přiblíží. I když zanechává otisky svého čumáku i na našem oblečení, vůbec nám to nevadí. Z očí mu vyzařuje radost a štěstí z nečekané návštěvy. S chutí se pustí do darovaných granulí a chová se, jako bychom byli staří známí.

Jeho soused Benji, kříženec labradora, se tváří trochu dotčeně.

„Je moc hodný, ale nevýhodou je, že přeleze každý plot. To bohužel spoustu zájemců odradí," popisuje pracovník útulku Martin Čoček. Benji chce zřejmě ukázat, že jsou jeho slova pravdivá, a tak začne s radostí šplhat směrem nahoru. Jakoby říkal: „Je to můj nejlepší kousek a vy to vůbec Předali jsme dárky našich čtenářů, kteří přispěli do sbírky pro Útulek pro zatoulaná zvířata Dr. Matinové v Přerově.nechápete. Jste zvláštní…"

Naším novým kamarádem se stává i labrador Ziki. Ani on ale nemá na nové majitele štěstí. Kulhá totiž na zadní nohu – a tento handicap je pro mnohé budoucí pány velkou překážkou. Radostně na nás skáče a je rád, že se může proběhnout.

Samík z nás ale očividně žádnou radost nemá. Pro křížence velkého knírače jsme vetřelci, a tak na nás vytrvale štěká. Na druhou stranu, takový pes u plotu by asi odradil každého zloděje, říkám si.

Po prohlídce pejsků se jdeme seznámit s kočičím osazenstvem. V nových boxech je jen pět obyvatel – kočka, kocour a tři koťátka. Kotě jménem Suzi se na nás vyplašeně dívá, ale když zjistí, že je nic jiného než focení nečeká, tak se zklidní a spokojeně usne. Dárky, které jsme v útulku položili pod vánoční stromek, představují zásobu jídla pro jeho obyvatele nejméně do února. Za všechny ty, kteří do sbírky neváhali přispět, děkujeme nejen my, ale i opuštění čtyřnozí miláčci.