„Rozhodli jsme se Lubomíru Plevovi u příležitosti výročí jeho úmrtí složit poctu v podobě velkého vzpomínkového koncertu,“ přiblížil manažer kultury Městského domu Pavel Ondrůj.

Slovem bude provázet Jaroslav Cedidla a během večera zazní nejen filmové, ale i jazzové a popové melodie v podání V. Bandu Velké Losiny s hostem Rostislavem Orságem. Na pódiu zahrají i uznávaný hráč na foukací harmoniku Charlie Slavík nebo Jaromír Hůla.

Lubomír Pleva byl ve hře na foukací harmoniku, kterou přivedl až k dokonalosti, samouk. Začal na ni hrát, když mu bylo šestnáct let. Od roku 1971 do roku 1975 získal čtyři tituly mistra světa ve hře na harmoniku.

Charlie Slavík, který v Přerově na počest Lubomíra Plevy zahraje, je jediným Čechem v historii, který se v roce 2013 zúčastnil prestižní mezinárodní bluesové soutěže IBC v americkém Memphisu a postoupil až do semifinále.

Přerovské dvorky
Přerovské dvorky ukázaly jinou tvář města, bavily stovky lidí

Jeho schopnost použití nástroje napříč žánry dokládá množství hudebních nosičů, na nichž se jako sólista podílel. Vystupuje s řadou domácích i zahraničních kapel nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech amerických.

„Kromě koncertování je také vyhledávaným lektorem na hudebních workshopech a firemním hráčem německé firmy Seydel - nejstaršího výrobce foukacích harmonik na světě“, upřesnil Pavel Ondrůj.

Jaromír Hůla, hráč na foukací harmoniku, kytarista a zpěvák působí v několika hudebních tělesech. V posledních letech vystupoval jako sólista na foukací harmoniku s Českým národním symfonickým orchestrem v Brně a Mnichově, s City of Prague Philharmonic Orchestra and Choir v Drážďanech a Hamburku a více než osm let působil také v divadle Semafor.

„Jeho oblíbeným žánrem je filmová hudba, a právě tu nám v Přerově zahraje,“ láká na nevšední hudební zážitek Pavel Ondrůj.

Pocta Lubomíru Plevovi začne v neděli 16. září v 18 hodin a vstupenky na koncert jsou k mání v předprodeji Městského domu na náměstí T. G. Masaryka v Přerově. 

Velká cena města Přerova v parkurovém skákání 2017.
Koně všude, kam se podíváš. Přerov láká na jubilejní parkurové závody