Sobota byla v rozlehlé školní budově nezvykle rušná. Přízemí nabízelo galerii fotografií i seznamy všech, kteří školu za její dlouho historii úspěšně zakončili. Za sto padesát let jich bylo na 6 767.

Do školy se po letech přijel podívat Miroslav Herčík z Kladna, který maturoval roku 1979.

„Pocházím z Jeseníků, ale tady jsem prožil dětství. Už od svých osmi let jsem věděl, že chci jít na tuto školu – mým snem bylo pracovat jako zootechnik. Na studia vzpomínám v tom nejlepším, byla to krásná léta mého života, měli jsme výbornou partu a dodnes se scházíme," svěřil se.

Školu si důkladně prošel také Adolf Richtr se svými tehdejšími spolužáky. Na jeho třídu, která ukončila studium v roce 1964, pedagogové zřejmě dlouho vzpomínali. Dovolili si totiž něco, co nikdo za celou éru školy – stávkovali tehdejšímu řediteli školy.

„Učil nás chov. Zrovna jsme celý týden chodili na praxi a řekl, že z ní ještě v montérkách půjdeme do třídy a napíšeme písemnou práci. Řekli jsme, že nepůjdeme, protože máme praxi. Sedli jsme si s motykami v přízemí na zem a hodinu a půl jsme tady byli. Učitelé nám chodili domlouvat," zavzpomínal.

Nakonec se do třídy vrátili a práci napsali.

„Náš třídní učitel Baďura nás pak nechtěl ani ostužkovat, ale rozešli jsme se v dobrém. Řekl nám, že za celou éru neměl takovou třídu, která by držela pohromadě jako my," dodal s úsměvem.

Oslavy zahájila škola již v pátek, kdy vedení pozvalo několik hostů na společné zasedání, mezi nimi i významné absolventy.

„Jsou významní dvojím způsobem – že zastávají významné funkce v zemědělských podnicích, výzkumných ústavech, učí na vysokých školách, ale jsou to také významní tím, že maturovali v roce 1947 nebo dokonce roku 1945," uvedl ředitel školy Pavel Horký, který v čele nejstarší zemědělské školy na Moravě stojí už dvacátým prvním rokem.

„Absolventi naší školy se ve výzkumných zařízeních zasloužili o šlechtění hanáckého ječmene, českého strakatého skotu či se podíleli na rozšiřování chmelnic na Tršicku," dodal s tím, že školou úspěšně prošel také chovatel a dostihový jezdec Pavel Složil z Radslavic, který získal druhé místo na Velké pardubické nebo současný ministr zemědělství Marian Jurečka.