Od zápisů do mateřských škol odcházejí zklamaní rodiče dětí, pro které se nenašlo volné místo a zbývá jim jediná možnost: dojíždět jinam.

V Horní Moštěnici kvůli tomu od září otevřou nové oddělení školky s kapacitou třiadvacet míst.

„Původně jsme měli padesát dětí. Od roku 2010 ale zájemců postupně přibývalo, takže jsme museli otevřít novou třídu pro čtyřiadvacet dětí. Tento trend se díky silným populačním ročníkům nezastavil a letos po zápisech jsme stáli před rozhodnutím, co dál. Uspokojit jsme totiž nemohli třináct žadatelů a nechtěli jsme, aby museli rodiče dojíždět do Přerova," vysvětlila ředitelka ZŠ a MŠ v Horní Moštěnici Marie Uhlířová.

Radní v Horní Moštěnici požadavky rodičů a vedení školy podpořili. Na jednání rady odsouhlasili dotaci 250 tisíc korun, díky níž se mohlo začít ve škole budovat. Stavebními úpravami prošlo sociální zařízení, herny jsou vybavené novým nábytkem, nakoupila se lehátka a hračky. Nové oddělení pro celkem třiadvacet dětí vzniklo v prostorách bývalé družiny.

„Máme opravenou školu a loni jsme provedli zateplení a výměnu střechy, takže to pro nás nebyl problém. Chtěli jsme rodičům vyjít vstříc, protože naši školku nenavštěvují jen místní, ale dojíždějí sem také děti z Dobrčic, Říkovic, Přestavlk a Staré Vsi. „Hlásí se k nám dokonce i rodiče z Přerova," řekl starosta Horní Moštěnice Vladimír Martínek.

Podle ředitelky školky se kapacita zařízení od roku 2010 témě zdvojnásobila.

„Po zápisech budeme mít tedy čtyři oddělení a celkem 97 předškoláků. Dodatečný zápis se uskuteční 28. srpna a přijmout můžeme ještě deset zájemců," upřesnila.

S nedostatkem volných míst se v letošním roce potýkaly také mateřinky v Přerově, které jsou plně obsazené. Deset míst zbylo nyní pouze v MŠ v Lověšicích.

„Od září se proto bude otevírat nové půloddělení v ZŠ a MŠ Pod Skalkou v Předmostí, které pojme patnáct dětí. Zápis proběhl v mimořádném termínu," uvedla vedoucí odboru školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

V Přerově se v minulých letech otevírala školka v Sokolské ulici a přibyla také církevní mateřinka v Palackého. Zájem rodičů o otevření nového zařízení v místě bydliště si vyžádal také investici do školky v Henčlově, která se otevřela před dvěma lety.