Jak dlouho se věnujete pizze?

Po vyučení jsem začal dělat v jedné přerovské restauraci, kde jsem začal pracovat jako kuchař. Poté mi šéf nabídl, jestli bych nechtěl dělat pizzu. Jelikož jsme tu měli člověka, který se tomuto italskému pokrmu věnoval delší dobu a měl velké zkušenosti ze zahraničí, tak jsem to zkusil. Práce a ta show kolem pizzy se mi začala líbit. Teď už peču devátým rokem.

Jakých soutěží v pečení pizzy jste se za ta léta zúčastnil?Petr Čéč, držitel třetího místa v soutěž Pizza-cup 2012

V roce 2006 jsem se zúčastnil Mistrovství České republiky v pizza freestyle v Ostravě, kde jsem se umístil na druhém místě. Tehdy tyto soutěže ale nebyly tak známé. Poté jsem zjistil, že se v Praze pořádá Mistrovství České republiky v přípravě italské pizzy, takzvaný Pizza-Cup. O ten je velký zájem, takže jsem se na něj dostal až v tomto roce.

Jak probíhá přihlášení?

Ze soutěže vysílají anonymní kontroly, které hodnotí kvalitu pizzy jednotlivých přihlášených. Poté se ozvou mailem, zda postupujete do finále. Letos prý vybírali s téměř stovky zájemců, z kterých se do finále dostalo deset.

Finále soutěže se odehrálo 22. září v Praze. Co se na něm dělo?

Každý účastník měl na výrobu pizzy patnáct minut. Za tento limit musel stihnout vyrobit čtyři pizzy. Dvě povinné pro všechny byly margherity, pro které jsou základní suroviny sýr mozzarella, rajčatový základ a bazalka. A pak každý upekl dvě vlastní. Známý mi doporučil jeden italský recept na pizzu s artyčokem nazvanou con carciofo. Na těsto se dá mozzarella a artyčok a nechá se to péct. Poté se to ozdobí rukolou, parmskou šunkou, cherry rajčátky a parmezánem. U pizz poté v soutěži hodnotilo dvanáct porotců chuť, vzhled a její prezentaci.

Jaké pizzy lidem po vašich zkušenostech nejvíce chutnají?

V České republice jsou lidé zvyklí jíst bohatou pizzu, avšak italská pizza je jednoduchá, aby vynikly jednotlivé chutě. U nás v pizzerii si dávají nejčastěji pikantní pizzu s rajčaty, mozzarellou, suchým salámem, anglickou slaninou, klobásou a nivou.