Tato investice si zatím vyžádala 10 milionů. Vedení pivovaru však počítá, že bude s rekonstrukcí ležáckých sklepů pokračovat.

Celkem do této investice vloží během příštích pěti let až 60 milionů. Jak uvedli zástupci pivovaru, jde o významnou investici do kvality a navíc s ekologickým dopadem.

„Sklepy pivovaru mají celkem osm oddělení a vejde se sem až 10 milionů půllitrů piva. Zubr se vyrábí tradiční metodou pomalého zrání, ve sklepích tedy přerovský ležák dokváší a dozrává až dva měsíce,“ uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Podle jejích slov v rámci rekonstrukce dojde k úpravám ležáckých tanků, chladícího zařízení i rozvodů a k regulaci vlhkosti sklepů. Jednou z klíčových investic je náročná úprava povrchu uvnitř i vně tanků. Ve sklepě je nutné celoročně udržet stálou teplotu do 3°C v zimě i v létě, proto musí být i systém chlazení výkonný a současně spolehlivý.

„Zrání ovlivňuje stabilizaci chuťových vlastností piva a je nejdelším procesem při výrobě. Pokud by při něm stoupla teplota, došlo by k negativnímu ovlivnění senzoriky a pivo by mohlo dostat kvasničnou příchuť i vůni. Optimální teplota je důležitá také pro ideální rozpouštění oxidu uhličitého v pivu,“ vysvětlila sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková.

V prostorách sklepa je také nutné korigovat vlhkost, na kterou je toto prostředí obzvlášť náchylné. „Pro její snížení jsme volili systém štěrbinových kanálů na odvod vody z podlahy a na zdivo speciální sanační omítky, které pomáhají vytvořit vhodné mikroklima,“ dodala k opatřením sládková pivovaru.

V loňském roce investoval pivovar 15 milionů korun, a to převážně do technologií. Zubr je součástí pivovarnické skupiny Zubr, Holba, Litovel s výstavem necelého milionu hektolitrů piva ročně a šesti procentním podílem na trhu.