„Práce probíhají vždy mimo sezónu, kdy je část kapacity sklepa volná. Už na jaře potřebujeme plnou kapacitu sklepa, to je 50 tisíc hektolitrů, abychom mohli zahájit výrobu pro letní sezonu,“ uvedl ředitel přerovského pivovaru Pavel Svoboda.

V rámci rekonstrukce došlo nejen k samotným opravám ležáckých tanků, ale i výměně chladícího zařízení, rozvodů všech médií a aplikaci speciálních omítek.

„Z technologického hlediska je klíčová úprava vnitřních povrchů tanků. Umožňuje totiž snadné a přitom důkladné čištění vnitřku tanků, tím se zajistí potřebná sterilita prostředí před sudováním piva. Nyní má ležácký sklep i nové hradící armatury pro přesnou regulaci tlaku vznikajícího oxidu uhličitého, důležitého pro dobrý říz i pěnivost piva,“ dodala mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Chlad a pivo

V prostorách sklepa je nutné celoročně udržet stálou teplotu do 3°C, a proto musí být systém chlazení výkonný. V Zubru ho nyní zajišťují moderní chladící registry náhradou za starší žebrovice.

„Zrání ovlivňuje stabilizaci chuťových vlastností piva a je nejdelším procesem při výrobě. Pokud by při něm stoupla teplota, došlo by k negativnímu ovlivnění senzoriky a pivo by mohlo získat nežádoucí kvasničnou příchuť i vůni,“ vysvětluje ředitel pivovaru Pavel Svoboda.