„Kdo chce, může si užít poslední adventní sobotní odpoledne na náměstí s Pěveckým sborem Gymnázia Jakuba Škody, kapelami Blues Bazar a Kabát Secondhand. V neděli lidé na pódiu zhlédnou živý betlém a vystoupení skupiny Synkopa,“ přiblížil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Přestože se mělo v pondělí 23. prosince podle programu náměstí odmlčet, organizátoři se rozhodli, že dopřejí malým návštěvníkům zpestření.

„Od pěti hodin odpoledne se tu budou promítat české animované pohádky Bubáci a Hastrmani podle Josefa Lady. Pro děti je připraveno třináct dílů pohádek, z nichž každá trvá asi osm minut, takže je možné si v jejich průběhu odskočit do dětských dílniček,“ doplnil.

Na Štědrý den o půl jedenácté dopoledne přivítá náměstí skupinu Re-Vox, která zahraje i oblíbené hity Pavla Nováka. Dopolední tečka pak bude patřit Věžní hudbě, jež zazní z oken Městského domu.

Po oba vánoční svátky bude pódium na náměstí prázdné, ale stánky zůstanou otevřené. Na Boží hod i na Štěpána se tedy mohou přátelé a známí sejít u punče.

27. prosince bude na náměstí opět veselo - podvečer má patřit kapelám Absolute Bon Jovi revival a Brouci Band - The Beatles Revival.

O dva dny později - 29. prosince to rozbalí skupiny Tchoři a AC/CZ.

Kolony v Přerově
Boj proti kolapsu: v Přerově vypnou semafory, dopravu budou řídit policisté

Nabitý přelom roku

Přerované se mohou těšit také na bouřlivé oslavy Silvestra, které odstartuje již tradičně 31. prosince ve dvě hodiny odpoledne show otužilců v řece Bečvě. Za nadšeného skandování přihlížejících se vrhnou do studené vody na tři desítky zimních plavců.

„Letošní ročník bude jubilejní padesátý a akci pořádá oddíl zimního a dálkového plavání. Bez ní už si v Přerově neumíme závěr roku představit,“ řekl za organizátory otužilecké exhibice Bohuslav Přidal.

Hned po ledové lázni čeká návštěvníky na náměstí koncert Freďáků, představení přerovského siláka Jiřího Tkadlčíka - a pak už zábava, která začne v 17 hodin a skončí hodinu nad ránem roku 2020.

„Z hudebníků se mohou posluchači těšit na Adama Elvise Hobzu nebo Ivo Blahunka. Večer završí dva talentovaní přerovští DJ´s - Dosty a Shefa. Kromě místních umělců jsme se rozhodli oslovit i vycházející hvězdu české pop a r&b scény SOFIAN MEDJMDJ. Jeho koncert začne úderem osmé hodiny večer,“ shrnul za organizátory večera Václav Havlík.

Nový rok mohou lidé v Přerově přivítat na břehu řeky Bečvy, odkud zhlédnou od šesti hodin večer ohňostroj, věnovaný tématicky J. A. Komenskému. Od jeho úmrtí totiž uplyne v příštím roce 350 let.

Ohňostroj má název Labyrint světa a ráj srdce - v duchu Komenského díla, kdy je svět zobrazen alegoricky jako město, připomínající labyrint, jímž vypravěč prochází.

„Při sestavování světelné show jsme se nechali inspirovat číslicí čtyři. Máme čtyři roční období, čtyři světové strany, čtyři živly - a i zmíněné srdce má čtyři komory,“ řekl ohňostrůjce Pavel Novák.

Ohňostroj bude odpalován z jedenácti míst, potrvá necelých jedenáct minut a město za něj zaplatí 120 tisíc korun.

Na Nový rok se Přerované sejdou na náměstí, kde zahraje hned po skončení ohňostroje kapela Penzistor. Ta na pódiu přivítá i hosta v podobě skupiny Pirillo, která zahraje své největší hity.

Vítání nového roku v Přerově. Ilustrační foto
Přerovské náměstí na Silvestra ožije, ohňostroj bude patřit Komenskému