Ten je spolu s dalšími třemi radními a dvěma úředníky magistrátu zapletený do údajné korupční kauzy.

Opoziční zastupitelé ze strany Společně pro Přerov (SpP) si myslí, že by lidé z vedení města, kterým sdělila protikorupční policie před více než rokem závažná obvinění, neměli ve svých funkcích setrvávat.

„Nemyslíme si, že máme s peticí velkou šanci uspět, ale zastupujeme nejméně 1 500 lidí, kteří se pod ni podepsali. Budeme tedy vyjadřovat i jejich pohoršení nad tím, jak je město vedeno, a jaké morální autority ho spravují," řekl jeden z iniciátorů petice Jiří Kohout.

„Jako opozice vidíme, že to ve městě nefunguje, jak má. Město nevzkvétá, což je pro Přerov špatně. Když jsme radní naposledy vyzvali k odpovědnosti, vysmáli se nám do očí. Stále nevidíme jejich sebereflexi a nic ani nenasvědčuje tomu, že by se to mělo do budoucna změnit," řekl.

Opozice podle něj začala sbírat podpisy loni na podzim a petici uzavřela teprve nedávno.

Primátor města Jiří Lajtoch byl před více než rokem spolu s dalšími radními a dvěma úředníky magistrátu obviněný ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě a zneužití pravomoci úřední osoby.

Důvodem byly údajně předražené zakázky Domova pro seniory a zimního stadionu v Přerově. U sedmi obviněných bylo nakonec stíhání zastaveno, u šesti – mimo jiné i primátora města – však stále pokračuje.

V současné době má případ opět na stole protikorupční policie. Žalobkyně olomouckého krajského státního zastupitelství Marie Kodytková totiž policii věc vrátila k doplnění dokazování poté, co její rozhodnutí o zastavení trestního stíhání zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství.

Lajtoch: Před zodpovědností jsem se neschovával

Přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) podle svých slov nebere petici občanů na lehkou váhu. Proto zařadil tento bod hned na úvod jednání městského zastupitelstva.

„Názor občanů města mě vždy zajímal. Nikdy jsem se před svou zodpovědností neschovával. Petici jsem sám nechal zařadit na začátek zastupitelstva, aby byl čas na její projednání," řekl primátor s tím, že se k celé věci staví čelem.

Nemá prý problém s tím, vysvětlit petentům jejich výhrady.

„Pokud je kdokoliv z lidí přesvědčen o mé vině, nechť na zastupitelstvu předloží o mém pochybení konkrétní důkazy, ať je jasno. A pokud kolegové zastupitelé rozhodnou o mém odvolání, budu ho samozřejmě respektovat. Nicméně opakuji to, co už jsem řekl mnohokrát – žádného trestného činu jsem se nedopustil a trvám na své nevině," konstatoval.

Kromě Jiřího Lajtocha se nyní detektivové z protikorupčního útvaru policie zabývají také případem jeho náměstka Josefa Kulíška (ODS), radních Václava Zatloukala (ČSSD) a Jaroslava Čermáka (ODS) a dvou úředníků z odboru rozvoje a investic Pavla Galy a Jiřího Raby. Olomoucká žalobkyně dala policii lhůtu na došetření do poloviny března.