Nová vyhláška se týká dětí ve věku, kdy plní povinnou školní docházku.

Právě ty by neměly mít podle ministerstva školství na dosah ruky automaty na sladké potraviny nebo kávu, úplně zakázané jsou i energetické nápoje. Tento sortiment nesmí být pro ně dostupný ani ve školních bufetech.

Povolená je třeba nezpracovaná zelenina a ovoce nebo šťávy z nich, které neobsahují přidaný cukr.

Limity jsou nastavené také na množství soli a tuku. Na obložených bagetách a dalším pečivu budou zapovězeny kečup, majonéza, dresing nebo hořčice.

„Důvodem vyhlášky je potřeba snížení nezdravého prostředí ve školách. K prodeji bude možné nabízet a prodávat pouze potraviny, odpovídající svým výživovým složením zásadám zdravé výživy," uvádí ve své zprávě ministerstvo školství.

Pamlsková vyhláška začala platit patnáctý den po svém vyhlášení, tedy koncem září.

Školy ale ještě mají čas na to, aby sortiment ve svých bufetech a automatech přizpůsobily novým požadavkům. Vyhlášku musejí začít striktně dodržovat od 1. ledna příštího roku.

Jen zeleninou a ovocem se prodejci neuživí

Na Gymnáziu Jakuba Škody v Přerově už kvůli novému nařízení změnili školní řád.

„Do studentského klubu, ve kterém je bufet, nebudou mít přístup mladší žáci – tedy studenti od primy do kvarty. Vyšší ročníky jej ale navštěvovat mohou. Pokud do bufetu vstoupí mladší žáci, poruší tím školní řád," shrnul ředitel přerovského gymnázia Jan Raška.

Vyhláška je poměrně přísná a bylo by těžké kvůli ní zcela změnit sortiment v bufetech. Jen z prodeje ovoce, zeleniny a zboží, které vyhovuje nařízení, by se navíc prodejci neuživili.

„Bohužel tato vyhláška znamená omezení a rodiče menších dětí budou muset dělat svačinky," podotkl.

K podobnému kroku přistoupili také na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole v Přerově.

„Jednali jsme o této vyhlášce s Asociací ředitelů gymnázií a názory jsou rozdílné. Někteří to řeší radikálně, jiní budou upravovat sortiment," uvedla ředitelka Romana Studýnková.

Nařízení nepomůže, záleží na zvyku

Protože obě střední školy navštěvují převážně starší studenti a jen asi stovka těch mladších, zůstanou bufety zachovány – a to jak na pedagogické škole, tak na gymnáziu.

„Bufet na gymnáziu se ale přesune do prvního patra a povolený vstup sem budou mít pouze starší studenti čtyřletého studia. Dělám vstřícný krok a věřím, že nedojde k obcházení vyhlášky. Při prvním takovém zjištění se ale oba bufety zavřou," zdůraznila ředitelka.

Rodiče studentů nižších ročníků s novou vyhláškou problém nemají.

„Jsem ráda, že to trochu omezí, protože děti místo toho, aby se pořádně najedly svačiny, koupí raději něco sladkého a nezdravého, což podle mě není dobře," soudí třeba paní Marcela z Přerova, jejíž syn navštěvuje místní gymnázium.

„Určitě je dobré to hlídat, ale nemyslím si, že taková vyhláška něco změní. Buď jsou děti zvyklé jíst zdravě, nebo ne. A pak nepomůže ani tisíc takových nařízení," poznamenal další z rodičů.