Letošní zvýšení spotřební daně ceny v palírnách neovlivnilo. Cena doneseného kvasu se liší podle množství alkoholu, v průměru zájemci o pálenku zaplatí zhruba sto dvacet korun za litr, což je oproti nákupu kořalky v obchodech pro peněženky mnohem přívětivější. Jenomže množství kvasu je závislé na vrtoších počasí, které letos bylo z pohledu pěstitelů ovoce a potažmo majitelů pálenic nebývale skoupé.

„Lidé jsou letos z úrody opravdu zklamaní, nosí o více než polovinu ovoce méně. Není co pálit. Palírnu provozuji už deset let, ale tak špatnou sezonu nepamatuji,“ zhodnotila dosavadní průběh letošního pálení Bohdana Jadrníčková, která provozuje pálenici v Náměšti na Hané.

„Loni si lidé odnesli na čtyři sta litrů, letos to je s bídou sto třicet litrů. Kořalky je a zřejmě i bude opravdu málo. Na druhou stranu, lidé si jí možná budou více vážit,“ pokrčila majitelka pálenice s úsměvem rameny. Zajímavý je podle ní fakt, že ovoce, byť je ho málo, je oproti loňsku více cukernaté. „Výtěžnost je letos opravdu vyšší, alespoň zatím to tak vychází,“ tvrdí Jadrníčková.

Stromy si potřebují odpočinout

Pálenice v Lipové na Přerovsku loni jela denně na tři směny, letos se zatím pálí jen třikrát do týdne.

„Loňská sezona byla absolutně nejlepší za posledních deset let, ta letošní je naopak velmi slabá. Lidé vozí mnohem méně kvasu z třešní, meruněk, broskví i malin,“ popsal dosavadní zkušenost s letošními výpěstky zákazníků majitel pálenice Radek Krutil.

Méně se urodilo také švestek, jablek i hrušek, a při pálení pozdního ovoce očekávají v pálenici pouze dvousměnný provoz na dvou destilačních soupravách o objemu tři sta osmdesát a čtyři sta šedesát litrů.

„Stromy se loni při nadprůměrné úrodě unavily, letos si potřebují odpočinout. Taková už je příroda,“ poznamenal Krutil.

Nejslabší sezona za osm let

„Jak vypadá situace u nás? Podobně jako jinde. Máme nejslabší sezonu za posledních osm let,“ reagovala Růžena Kleiner z žešovské pálenice na Prostějovsku. Přesto Kleiner věří, že ještě není vše ztraceno.

„Doufáme, že ales-poň nějaké švestky budou, lidi už chodí objednávat. Uvidíme, jak dopadnou pozdější jablka. Ta se dávají do beček až v říjnu. Snad by to mohlo být lepší. Pokud ovšem nepřijdou zase nějaké kroupy,“ připomněla jednu z příčin letošní malé úrody.

Třicet litrů na osobu

Pro milovníky slivovice stále platí, že si nemohou nechat vypálit libovolné množství kořalky. „Pěstitel je oprávněn dát si vyrobit v jednom výrobním období z vlastní dodané suroviny nejvýše třicet litrů etanolu. A to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby, které tvoří s pěstitelem domácnost,“ upozornila Marie Bortlová, tisková mluvčí Celního ředitelství Olomouc. Jako výrobní období se přitom počítá období od 1. července do 30. června dalšího roku.

„Celní správa má databázi, podle které je schopna zjistit celkové množství ovocného destilátu, které si konkrétní pěstitel nechal v daném výrobním období vydestilovat, a kontroluje překročení zákonného limitu. Pěstitel si může nechat dané množství vyrobit samozřejmě pouze prostřednictvím registrovaných pěstitelských pálenic,“ uvedla Bortlová.

Pokud někdo zákonem daný limit překročí, hrozí mu až půlmilionová pokuta.