Letošní sezonu pálení zahájili v první polovině července mezi prvními, lidé k nim vozili hlavně kvas z třešní.

Mezi posledními, kteří si nechali vypálit třešňovici, byl i devětasedmde­sátiletý pan Lubomír ze Staré Vsi.

„Chtělo to přijít o týden dřív, třešně jsou hodně náchylné a nevydrží na rozdíl od švestek dlouho," konstatovala Gabriela Skácelová.

Letní ovoce, které je náchylné na překvašení, se musí hlídat.

Ze sto litrů kvasu nakonec vzešly tři litry sedmačtyřiceti­procentní pálenky. Odhad Gabriely Skácelové se potvrdil.

„Lidé, kteří přišli před několika dny se stejným množstvím kvasu, měli až deset litrů," doplnila s tím, že jim lidé za tři týdny přivezli na 2 230 litrů kvasu.

Slabší než loni

Ve Staré Vsi je pálenice prozatím zavřená, jako mnoho dalších otevírají v srpnu, kdy sezona pálení pomalu vrcholí.

Ta letos nastoupila o něco dřív a podle Gabriely Skácelové by měla být slabší než loni.

Švestky rodí obrok, loni byla velká úroda, takže teď bude méně. S tím souhlasil i pan Lubomír.

„Letos nemám žádné. Urodily se mi jen tzv. jugoslávské švestky, ale s ohledem na jejich cukernatost nejsou k pálení tak vhodné. Mají hodně šťávy," vysvětlil na závěr.