To, že se slivovice vypálená v pálenicích zatím nesmí prodávat třetím osobám a má sloužit pouze pro vlastní potřebu dodavatelů kvasu, nikoho neodrazuje. Právě naopak.

Mnozí ze zákazníků palíren totiž očekávají, že po ukončení prohibice dojde k prudkému nárůstu ceny kvalitní, a navíc legálně získané pálenky.

„Kdo měl původně v úmyslu vypálit třeba dvě stě litrů slivovice, tak teď toho chce raději více, pokud má ovšem dostatek kvasu. Zatím pálíme například z mirabelek a raných jablek. Nyní přijde na řadu kvas z hrušek a švestek. Bohužel těch je letos v okolí málo. Čekám, že o to více bude kvasu z podzimních odrůd jablek," uvedl majitel pálenice v Kojetíně a ve Vlkoši Oldřich Nesvadba.

Avšak pálenice v Lipové obdobný trend nepotvrdila. Podle jednatele společnosti, která ji provozuje, je zatím zájem dokonce o něco menší než loni v září. Každý den se tam prý vystřídá deset až dvanáct zákazníků.

Podle provozovatelů obou pálenic přijde vypálení jednoho litru padesátiprocentní slivovice i s daní na celkem 136 korun.

„Když bude trvat nedůvěra lidí ve značkové kořalky, může se po skončení zákazu prodeje cena takto vypálené slivovice vyšplhat až na 300 korun za litr," očekává Nesvadba.

Odliv zákazníků nepocítila ani pálenice v Rokytnici u Přerova.

„U nás nemají strach, že by tam byl nějaký metylalkohol. Lidé jsou tady od začátku pálení a pozorují celý proces, takže vědí, že se jim tam nic nepřimíchá," řekl majitel pěstitelské pálenice Václav Caletka.

Většina zájemců ale pro jistotu předem zatelefonuje a ujistí se, zda se pálí.

„Obávají se spíše toho, aby nemuseli kvasy vylít, znehodnotila by se tím totiž jejich celoroční práce. Teď jsou hrušky, které právě dokvašují a o čtrnáct dní dříve dokvasily i rané švestky. Snad nás celoplošný zákaz nepostihne," vyjádřil přání většiny pěstitelů.

Bedřich Novotný