Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu o koupi klíčového pozemku pro stavbu dálnice s jeho vlastníkem Petrem Gerešem.

Majitel zámečnické a kovářské dílny v Dluhonicích

Petr Gereš vlastnil rodinný dům, který v této místní části Přerova postavil pro svou rodinu už jeho dědeček. Tři generace zde žily a pracovaly, než přišlo rozhodnutí, že na jejich pozemku vyroste dálniční most.

Petr Gereš se podle svých slov dlouho smiřoval s myšlenkou, že by měl svůj dům vyklidit, a přihlížet jeho demolici.

I dnes přiznává, že toto rozhodnutí rozhodně nebylo jednoduché. Dílnu v Dluhonicích totiž provozoval pětadvacet let.

„Se zástupci Ředitelství silnic a dálnic jsem se nakonec dohodl na částce a smlouvu podepsal. Nezdržoval jsem to ani o den déle, než to pro mě bylo existenčně nutné," popsal Petr Gereš.

Jednáme v lepší atmosféře

Ve svém domě stráví poslední Vánoce a ještě několik měsíců nového roku tu bude bydlet. Pak bude jeho nemovitost srovnána se zemí. V současné době hledá vhodné prostory, kam by dílnu přesunul.

„Dům Petra Gereše byl klíčový. Stejně významné byly i další dva pozemky, na nichž jsou rodinné domy. Jeden z nich patřil rodině Nezhybových, která se na počátku letošního roku rozhodla dům prodat. O třetím klíčovém domě se ještě jedná, ale věřím, že i tam nakonec dojde k dohodě," doufá přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Že se jednání s vlastníky domů v Dluhonicích, které stojí v trase naplánovaného úseku dálnice D1, pohnula vpřed, potvrdil také ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

„Jednáme v lepší atmosféře," podotkl.

Začít mají příští rok

Ředitelství silnic a dálnic už koncem září zahájilo soutěž na výběr zhotovitele, a samotná stavba by se měla rozběhnout v průběhu příštího roku.

Podle tajemníka přerovského magistrátu Petra Mlčocha sehrál podstatnou roli v rozhodování majitelů důležitých pozemků fakt, že zastupitelé tento týden schválili odkup zbylých pozemků.

„Jednalo se o parcely, které nejsou součástí takzvaného trvalého záboru a Ředitelství silnic a dálnic je tedy nemůže vykoupit. Rodině Nezhybových nebo panu Gerešovi by tedy zůstaly jen malé části zahrádek. Zastupitelé se zachovali moudře, když je odkoupili," řekl tajemník.

Dálnice mezi Říkovicemi a Přerovem má být dlouhá deset kilometrů a její stavba přijde zhruba na osm miliard korun. Pro Přerov je dlouho očekávaným projektem, který uleví dopravě v centru města, protože z něj odvede tranzitní dopravu.

„Na druhou stranu je ale jasné, že se život v Dluhonicích, tedy v obci s typicky hanáckým charakterem, změní. Proto chystáme pro občany na první čtvrtletí roku veřejné shromáždění. Zjistí na něm podrobnější informace o tom, jak dálnice zasáhne do místa jejich bydliště. Získají také přehled o další etapě modernizace železničního uzlu, která se jich rovněž dotkne," uzavřela Daniela Novotná z kanceláře primátora.