Na devět desítek otužilců z celé republiky předvedlo v sobotu na přírodním koupališti Laguna v Přerově jaké to je, když člověk umí zatnout zuby.

„Memoriál Františka Venclovského pořádáme už pojedenácté a přijeli na něj plavci z Prahy, Plzně, Hradce Králové, Brna a dalších míst v republice. Dokonce je mezi nimi i několik přemožitelů kanálu La Manche,“ uvedl ředitel závodu Milan Svoboda.

Závodníci si mohli vybrat ze čtyř typů tratí – na 100, 250, 750 metrů a jeden kilometr. Voda měla 7,5 stupňů Celsia a vzduch 8 stupňů. Dvě zcela odlišné role – operního pěvce a zimního plavce musí skloubit sólista Státní opery v Praze Richard Haan, který se v sobotu přijel ponořit do chladných vln přerovské Laguny.

„S plaváním jsem začal až v pětatřiceti, kdy jsem zjistil, že začínám fyzicky chátrat,“ svěřil se otužilec, kterému by nikdo nehádal, že má na krku šedesátku. Po vytrvalém zimním tréninku se prý rozhodl přihlásit do oddílu Sportovního otužování a dálkového plavání v Praze.

Následovaly první úspěchy. „Několikrát jsem se pokoušel přeplavat kanál La Manche, ale povedlo se mi to až na čtvrtý pokus. Zdolal jsem i Gibraltar,“ řekl.

Svou zálibu v plavání vysvětluje traumatickýmzážitkem z dětství. „V desíti letech jsem se topil nedaleko kamenného mostu v Písku. Počkal jsem si tedy, až mi bude šedesát, a stoupl si na stejné místo pod mostem. Mým snem bylo zvládnout po vodě 135 kilometrů dlouhý úsek z Písku do Prahy,“ popisuje Haan, který nyní reprezentuje 1. plavecký klub otužilců z Prahy.

Obě životní lásky – operní zpěv i zimní plavání jdou podle něj lehce skloubit. „Ráno závodím a večer zpívám na jevišti,“ říká muž, jehož znají diváci třeba z oper Nabucco nebo Rigoletto.

Na memoriálu Františka Venclovského letos nechyběl ani nestor otužilců Ladislav Nicek z Olomouce, který má už devadesát šest let. Tomu patřila úvodní řeč před zahájením soutěže a první tempo závodu v Laguně.

„Jsem něco jako průkopník zimního plaveckého sportu. Když se totiž v roce 1960 poprvé konal závod v Olomouci, způsobili jsme úplné haló. Psaly o tom dokonce evropské noviny,“ vrátil se do minulosti Nicek.