Sraz účastníků, kteří se chtějí seznámit s různými druhy ptactva, a vyslechnout si výklad odborníků, je v sobotu v 10 50 hodin u sádek v Tovačově. Přerované se můžou na akci dopravit autobusem z nádraží, který odjíždí v 10 hodin ze stanoviště 6.

„Exkurze se krátce zastaví na Křenovském rybníce a následně se přesune na Hradecký rybník. Zájemci se k ní můžou připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka," řekl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku. Ornitologové v Tovačově zaznamenali sedm druhů racků, mimo jiné i dva vzácné racky tříprsté.

Kromě nich se na rybnících objevují také dva orli mořští, stovky čejek chocholatých, hejna protahujících hus a bylo zaznamenáno i několik jespáků obecných a bekasin otavních. Za příznivých podmínek se exkurze zastaví i na štěrkopískovnách v Anníně, kde se v minulých dnech objevily dva druhy potáplic – potáplice severní a potáplice malá. Tyto druhy severských ptáků velikosti husy se u nás objevují vzácně na tahu v malých počtech. Za špatného počasí se exkurze nekoná. (pu)