Ornis má jednu z největších ornitologických sbírek v republice - preparáty i s kožkami čítají na 7 tisíc exponátů. Co do rozsahu sbírek je Ornitologická stanice v Přerově třetí největší v České republice a konkurovat jí mohou jen muzea v Praze a Opavě.

Unikátem je i sbírka parazitů ptáků, která je pravděpodobně největší v Evropě a spravuje ji přední odborník Jiljí Sitko - mikroskopických preparátů je zde přes 17 tisíc a lihových 10 tisíc.

Ornitologická stanice získá rekonstrukcí nejen moderní depozitář, ale především důstojnější zázemí pro návštěvníky, místo pro pořádání výstav, besed či edukační programy škol.

Přerovský primátor Petr Vrána (ANO).
Setkání s primátorem Přerova „Z očí do očí“ se vrací

„Investice zahrnovala opravu původní budovy a přístavbu nového objektu. Rekonstrukce je po stavební stránce dokončena a ještě nás čeká třetí etapa - tou je realizace expozice Ptáci Česka v přízemí. Vystavených bude na 650 exponátů, a to podle přírodovědeckého systematického členění všech druhů a čeledí ptáků,“ popsal ředitel Muzea Komenského v Přerově Radim Himmler.

Ornitologická stanice je zasazena do krásného prostředí v blízkosti parku Michalov, za budovou se nachází jezírko a les.

V Přerově se začala budovat první zelená zastávka, a to poblíž Základní školy Svisle.
V Přerově se buduje první zelená zastávka, u školy Svisle

„Edukační programy se tedy mohou odehrávat i v přírodním prostředí v okolí Ornisu. Samotná stavba je pro tyto účely navržena, protože se mezi starší budovou a přístavbou nachází terasa v úrovni prvního patra, kde se tyto programy budou konat. Je zde i střešní zahrada, kterou zpřístupníme veřejnosti. Novým edukačním prostorem je i učebna se vchodem přímo na zahradu a dlážděnou terasu v přízemí. Za pěkného počasí budou vnitřní prostory výborně komunikovat s těmi venkovními,“ dodal ředitel.

Sbírka ornitologie, oologie a parazitologie

V první fázi byl v polovině loňského roku dokončen nový objekt - v jeho prvním patře se nachází depozitář, je zde pracovna se zázemím pro ornitologické kurátory a moderní depozitář s pojezdovými regály - do něj už se přestěhovala sbírka ornitologie, oologie a parazitologie.

Prima Fresh Festival provoní olomoucké výstaviště Flora 26. a 27. května 2023
Kam o víkendu? Na Polhreicha, vinné slavnosti, Guláš fest, motomši i kácení máje

„Přízemí bude sloužit veřejnosti - nachází se zde multifunkční prostor, jehož jedna část bude sloužit edukaci a vzdělávacím programům, druhá je určena pro výstavní účely. Ornitologická stanice totiž kromě stálé expozice každoročně pořádá i sezonní výstavu. Veřejnost ocení především zázemí v podobě toalet, šatny a recepce s průvodcem,“ doplnil.

Podle Jany Syryčanské, která má na starosti environmentální výchovu a vzdělávání, je nová stanice výjimečná právě díky propojení budovy s přírodou.

„Hodně se dnes mluví o klimatické změně. Chtěli jsme na to reagovat a zelená střecha bude pochozí a přístupná veřejnosti. Už minulý rok byl při provozu znát citelný rozdíl teplot, pokud stojíte na cestě a nebo v porostu rostlin. Zatím zvažujeme, jestli střechu zpřístupnit denně nebo jen při výjimečných příležitostech,“ řekla Jana Syryčanská.

Posezení v malé střešní zahradě

Zajímavých zákoutí, která návštěvníci ocení, je ale v nové Ornitologické stanici mnohem více.

„Například vyhlídková terasa, na kterou se budou moci lidé dostat točitým schodištěm. V tomto prostoru budou stínící plachty, které umožní komfortní sezení v malé střešní zahradě. Kromě toho, že sem budou moci lidé chodit a odpočinout si tu, budeme místo využívat k různým akcím. Už jsme nachystali i záhon, aby zde mohl probíhat výukový program o bylinkách pro děti ze škol,“ podotkla.

Ilustrační foto.
Přerov se snaží nalákat zubaře a praktiky dotací i stipendiem. Nabízí 300 tisíc

Na zahradě je pergola se zabudovanými ptačími budkami a různými typy krmítek. Součástí areálu je také Záchranná stanice pro handicapované živočichy, ve které se ornitologové starají o zraněné opeřence. Momentálně obývají voliéry čáp, poštolky, sovy a káňata.

Nezbytnou součástí Ornisu je i socha Světlušky, kterou kdysi daroval ředitel přerovské elektrárny ornitologům. Tento symbol Ornisu zdobí prostranství před budovou. Finanční náklady na rekonstrukci Ornitologické stanice činí zhruba 100 milionů korun.