Vedle samotné renovace stávající plochy nechalo město zbourat zchátralý dům, který vedl do Příční ulice. „Využili jsem toho, že náměstí opravujeme. Vznikne tam volná plocha, kterou do budoucna využijeme," řekl starosta Jiří Šírek s tím, že momentálně už je na řadě úklid sutin.

Demolice probíhá i v případě domu v Husově ulici, který město koupilo v dražbě. Právě do tohoto domu se měli podle dostupných informací nastěhovat Romové z jiného města.

„Byli tam zájemci, kteří dům chtěli odkoupit a nastěhovat se do něj. Je to vybydlená budova ve špatném stavu s šílenými podmínkami pro život," přiblížil starosta. Zabránit vzniku ubytovny byl i jedním z důvodů, proč město dům koupilo.

V minulosti v Kojetíně hrozil vznik sociální ubytovny v areálu OSP, to město taktéž koupilo. Vysoká koncentrace Romů na Masarykově náměstí je jedním z předních témat místních obyvatel.

„Ubytovny v Kojetíně nechceme, ale zároveň nemůžeme nijak zabránit soukromým subjektům," dodal starosta.

Rekonstrukce náměstí by měla být dokončena v červnu příštího roku. Finančně je podpořena z dotace Regionálního operačního programu Střední Morava ve výši 20,5 milionů korun.