Nadace ve spolupráci s městem uvedla letos na jaře v život ojedinělý projekt. Patroni si v kdysi vyhlášených Knejzlíkových sadech „zaplatili" a vysadili svůj strom. Celý výtěžek, který činí zhruba 400 tisíc korun, nadace použije na pomoc zdravotně a sociálně znevýhodněným dětem. Padesát tisíc korun se vrátí zpět do dětského domova v Přerově, zbývající finance se rozmělní mezi ostatní projekty v republice.

Co opozici tak vadí?

„Nadaci Malý Noe zřídili v roce 2007 Jana a Vojtěch Vlčkovi z Olomouce a spolu s Jaroslavem Strejčkem z Brodku u Přerova jsou uvedeni jako členové správní rady. V průběhu let se nadace činila a díky dotační pomoci kraje, města a sponzorů mohla vysadit stromy a věnovat výtěžky třeba Fondu ohrožených dětí. V roce 2012 se ale cosi pokazilo," uvedl Jiří Kohout ze strany Společně pro Přerov.

Podle jeho tvrzení byl na zřizovatele Vlčkovy podán v září loňského roku návrh na insolvenční řízení. „Když se podíváme podrobněji na pana Vlčka, v centrálním registru dlužníků je veden se svými dluhy převyšujícími 88 milionů korun," konstatoval.

Přestože prý opozice podporuje výsadbu stromů, stejně jako příspěvek města pro dětský domov, vrhá prý jeho účast ve správní radě špatné světlo na celou nadaci.

„Napříště proto všem zastupitelům doporučíme přímou podporu dětskému domovu a výsadbu původních dřevin za cenu obvyklou," dodal.

Je to naprostá nehoráznost, říká Strejček

Předseda správní rady Nadace Malý Noe Jaroslav Strejček ale spekulace o sporném hospodaření zásadně popírá.

„Je to naprostá nehoráznost. V nejbližší době se spojíme s právníkem a budeme se proti těmto výrokům, které nás hrubě poškozují, bránit," řekl s tím, že už o věci informoval i patrona Nadace Malý Noe Václava Hudečka.

Jak se hospodaří s penězi?

Podle vedoucí oddělení komunikace přerovského magistrátu Lenky Chalupové situaci řeší i město. „Vojtěch Vlček podle našich zjištění ve správní radě přiznal, že má nějaké finanční problémy v podnikání a v prosinci loňského roku z ní vystoupil," shrnula.

To potvrdil i Jaroslav Strejček.

„Naše účetnictví je křišťálově čisté a hospodaření nadace je naprosto oddělené od pana Vlčka. Peníze nemůže nikdo použít na nic jiného než na dobročinné účely," zdůraznil. Členové nadace podle něj pracují bez jakéhokoliv nároku na odměnu.

„Rozdělujeme peníze na základě grantového řízení. S každým příjemcem sepisujeme smlouvu o poskytnutí nadačního příspěvku a s každým dárcem sepisujeme dárcovskou smlouvu. Naše účetnictví je kdykoliv a kýmkoliv zkontrolovatelné," poznamenal.

Patroni a jednání s radnicí

Právě v Přerově se podle něj projekt setkal s pozitivním ohlasem veřejnosti. O to více prý ale můžou podobné výroky dobré jméno nadace poškodit. „Své" stromy si zde totiž pořídilo přes šedesát patronů, mezi nimiž jsou zástupci vedení města, úředníci, firmy, ale i řada místních občanů.

Předseda správní rady jednal hned v pondělí se zástupci vedení přerovské radnice.

„Dohodli jsme se, že nás bude informovat, jak bylo s dary patronů naloženo, aby bylo transparentní, jak se tyto finance využijí. Jasně nám ale sdělil, že Vojtěch Vlček odešel ze správní rady už koncem loňského roku," uzavřel náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).