„Všichni tři členové komise byli zároveň nominováni také do místního výboru, takže nebyla zaručena nestrannost," vysvětlil hlavní důvody Zdeněk Daněk z kanceláře přerovského primátora.

Podle jeho slov přišla stížnost na platnost voleb také z Předmostí, ta byla ale po prošetření uznána jako nedůvodná. Opakované volby v Žeravicích navýšily celkové náklady o dva tisíce korun.

Klání přitáhlo v pátek v Žeravicích nejen starší občany, ale také mladší ročníky.

„Zájem byl opravdu velký, někteří mladí lidé přijeli autobusem z města a šli rovnou odvolit," přiblížil.

Přestože Žeravice se svými 564 obyvateli nepatří k největším místním částem Přerova, k urnám tu minulý pátek přišlo vůbec nejvíce lidí – 39 procent.

„Naproti tomu třeba v Předmostí, kde žije 4,5 tisíce obyvatel, byla účast jen 5 procent. Zvolit si své zástupce přišli ve velkém také v Henčlově, kde se dostavilo 30 procent občanů. Průměrně se ale účast pohybovala kolem 19 procent," upřesnil Zdeněk Daněk.

Volební místnost v pobočce knihovny v Žeravicích se otevřela v pátek úderem poledne a uzavře se v deset večer. Výsledky budou zveřejněny v následujících dnech na webových stránkách magistrátu.

O tom, kdo se nakonec stane členem místního výboru, nebo jeho předsedou, ale rozhodnou teprve zastupitelé – na svém zasedání 2. února.

V Přerově je dvanáct místních částí – nejvíce obyvatel žije v Předmostí, nejméně v Lýskách. V jedenácti částech se vybíralo do místních výborů pět členů, pouze v Předmostí, které je největší, si lidé dosadili sedm zástupců.