Poprvé po čtyřech měsících se nezaměstnanost v Olomouckém kraji dostala pod celorepublikovou úroveň a aktuálně dosahuje 3,5 procenta, zatímco v rámci celé České republiky je na úrovni 3,6 procenta.

Koncem května bylo v kraji bez práce 15 046 lidí. Nově se v uplynulých týdnech přišlo na jednotlivé pobočky úřadů práce zaregistrovat 2 029 uchazečů.

Olomoucký kraj evidoval poslední květnový den celkem 8 432 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 354 nižší než v dubnu a o 2 311 nižší než ve stejném měsíci loňského roku. Na jedno volné místo připadalo v průměru 1,8 uchazeče, z toho nejvíce na Jesenicku (3,9) a nejméně na Prostějovsku (1,3).

„Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okrese byl kromě Jesenicka podobný, nezaměstnanost v nich vzrostla. Například na Olomoucku to bylo o 123 osob,“ popsal analytik trhu práce Jaroslav Mikšaník.

Areál společnosti Meopta v Přerově. Ilustrační foto
Naděje pro propuštěné z Meopty: firmy se sjely nabídnout místa

Další propouštění bude podle něj v nejbližších době následovat.

„Během května bylo nahlášeno od pěti firem, které mají v Olomouckém kraji sídlo nebo velký závod. Ve svých záměrech avizují, že se bude jednat o více než sedm stovek zaměstnanců. Jedná se zejména o průmyslové firmy ze strojírenského a elektrotechnického odvětví,“ sdělil analytik trhu práce.

Zároveň upozornil na to, že pokud zaměstnavatelé nahlásí záměr hromadného propouštění, neznamená to, že stovky lidí okamžitě přijdou o práci.

„Jedná se o záměr, tudíž k hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců. Navíc se čísla mohou lišit, vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele,“ dodal Jaroslav Mikšaník. 

Železárny Unex
Unex propustí desítky lidí, ubylo zakázek