V Olomouckém kraji se nyní také neuvažuje o nějakých lokálních mimořádných opatřeních jako je omezení počtu návštěvníků na kulturních akcích, které chystají například v sousedním Zlínském kraji.

„S ředitelkou krajské hygienické stanice Lenkou Pešákovou jsem o tom hovořil v úterý a potvrdila, že se zatím k takovému kroku nechystá. Toto opatření totiž může vyhlásit jen hygienická stanice, nikoli hejtman. Lokální opatření na území jednoho kraje navíc nejsou příliš významná, efektivní jsou jen celoplošná opatření,“ řekl ve středu po jednání krajské rady hejtman Josef Suchánek (STAN).

Online reportáž

Olomoucký hejtman neočekává v blízké době nějaký kritický kolapsový stav v nemocnicích v kraji. 

„Vypadá, že se křivka nárůstu obsazenosti lůžkové kapacity v nemocnicích v našem kraji už zplošťuje. Pokud se nestane něco významného, mohla by se během týdne až dvou zastavit a pak by došlo k poklesu. Stejný vývoj se ale netýká počtů pozitivně testovaných lidí v kraji, tam čísla bohužel pořád ´letí´ nahoru. Naštěstí takový vývoj zatím neprobíhá i v nemocnicích,“ poznamenal hejtman.

Nově zjištěné nákazy v Olomouckém ktaji za poslední dva týdny, data k 23.11.2021
Nový rekord pandemie v kraji: 2480 pozitivních za den, výrazně přibývá úmrtí

V osmi nemocnicích, které v Olomouckém kraji poskytují zdravotní péči, je podle Suchánka aktuálně hospitalizováno 370 pacientů s onemocněním Covid-19.

„Z tohoto počtu je asi šedesát pacientů je na intenzivních lůžkách. Nemocnice spolu průběžně komunikují a podle aktuálního vývoje obsazenosti si stále s předstihem připravují další volnou kapacitu v řádech desítek lůžek. Situaci zvládají, pořád jsou asi padesát procent nad potřebnou kapacitou. Rezervu si však dělají na úkor standardní nemocniční péče. Trpí tím bohužel pacienti, kterým jsou odkládány plánované zákroky,“ popsal Josef Suchánek.

Zdravotníkům v nemocničních zařízení v Olomouckém kraji v těchto dnech s péčí pomáhají přibližně čtyři desítky vojáků. Nemocnice, které o výpomoc armády požádaly, ji podle hejtmana dostaly.

„Jsme vojákům za pomoc v nemocničních zařízeních velmi vděční,“ zdůraznil hejtman.

Domov seniorů v Komárově
Nebýt očkování, těžkých průběhů covidu máme více, zní z domova v Komárově