Vyšetření se během dne podrobilo celkem jednadvacet lidí. Krajská hygiena eviduje k dnešnímu dni na Přerovsku tři pacienty s nákazou novým typem koronaviru.

„Stanoviště je pacientům k dispozici v době od 8 do 14.30 hodin a zájem o testování byl první den poměrně slušný. Samotné vyšetření je otázkou několika sekund, delší je pohovor, během něhož zdravotníci zjišťují anamnézu pacienta. Lidé se na testy nemusejí objednávat předem, nikdo nečeká, až se na něj dostane řada,“ řekla mluvčí přerovské nemocnice Radka Miloševská.

Výsledky testů se posílají do specializovaných laboratoří a lidé je zjistí nejpozději do dvou dní.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
První nemocný s koronavirem na Přerovsku je seniorského věku

Nutná žádanka od lékaře či hygieny

Aby se mohl podezřelý na nákazu Covid -19 vyšetření podrobit, potřebuje žádanku od svého praktického lékaře, infektologa nebo hygieny.

„Funguje to tak, že lidé zatelefonují svému praktickému lékaři nebo na hygienu, popíšou příznaky, a poté jim je vystavena elektronická žádanka. Stačí, když ji pacienti ukážou v mobilu zdravotníkům,“ popsala.

Vzorky odebírají u stanoviště zdravotníci ve speciálních ochranných oblecích, testům se ale mohou pacienti podrobit i v infekční ambulanci přerovské nemocnice.

Do šití roušek se ve velkém zapojili v Kojetíně, kde původní facebooková skupina přerostla v občanskou iniciativu. Roušky šije řada švadlen a dodávají se těm nejpotřebnějším. Lidé nosí iniciátorům myšlenky jako poděkování napečené štrůdly a perníčky.
Kojetín semkly roušky, šijí i pro okolní obce

Tři nakažení na Přerovsku

Počet nakažených novým typem koronaviru v Olomouckém kraji do čtvrtečního odpoledne vzrostl na 141.

V Litovli je podle hejtmanství 52 případů, v Uničově 30, v Olomouci 26 a v Prostějově 21. Přerov hlásí 3 nakažené, v Hranicích, Šternberku a Šumperku mají shodně po dvou případech.

Jeseník, Zábřeh a Mohelnice evidují po jednom nakaženém. Bez nákazy je zatím Konice a Lipník nad Bečvou. Dva lidé v kraji se již z nemoci Covid-19 vyléčili. 

Ilustrační foto
V kraji je 169 potvrzených případů, přibylo i hospitalizovaných
Online reportáž