V kamenolomu se podle starosty obce Tomáše Šuláka naposledy těžilo ve velkém zhruba před 20 lety. Petici proti obnovení těžby podle něj dosud podepsalo odhadem 400 až 500 lidí; což je polovina zdejších obyvatel. „Povolení těžby je z roku 1986. V současné době existuje spousta zákonů o ochraně životního prostředí. Kamenolom je přitom vzdušnou čárou 150 metrů od obytné zóny obce," řekl starosta Šulák.

Petici obec směřuje na Český báňský úřad s tím, aby povolení posoudil. Poslat ji hodlají také ministerstvu školství kvůli zdejšímu dětskému domovu, který se nachází vzdušnou čárou desítky metrů od kamenolomu, ale i ministerstvu životního prostředí či Olomouckému kraji.

Druhou petici obec směřuje na přerovský magistrát. Apelovat chce na vedení města, aby obci pomohlo v krocích proti obnovení těžbě a aby do budoucna pozemky nepronajímalo. Vedení Přerova v pátek řeklo, že petici vezme na vědomí.

„Záměr, který šel na zastupitelstvo, se neschválil. Pro mne to skončilo a do konce volebního období nic iniciovat nebudeme," řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS). Upozornil však na to, že kámen na stavbu dálnice bude do budoucna chybět.

Obec má podle petice, jejíž znění má ČTK k dispozici, obavu především z poškozování nosné konstrukce domů, hluku, prašnosti i zatížení dopravy. Obavu mají i o tamní spodní vody.

Otázka obnovení těžby kamene ve Veselíčku se otevřela v polovině června. Přerovští zastupitelé nakonec po emotivní debatě zamítli návrh pronajmout městské pozemky o rozloze 33.000 metrů čtverečních společnosti Kamenolomy ČR. Vytěžený kámen chtěla využít pro plánovanou dostavbu dálnice D1 z Přerova na Lipník nad Bečvou.