Ani letos si tuto tradiční akci nenechaly ujít davy lidí. Návštěvníci si kromě pikantního pokrmu mohli „pochutnat“ také na skvělé muzice v podání několika hudebních skupin.

„Správný guláš potřebuje čas a trpělivost. Musí vás oslovit, a proto by měl mít hlavně šmrnc. My do něj dáváme červené fazole a hovězí,“ prozradil svůj recept Jaroslav Soukup, který vařil spolu s mexickým týmem lahůdku s názvem Seňora Don Pedro.

Stejného názoru byli i soutěžící z Mexico City Rokytnice. „Děláme guláš z hovězího masa, s fazolemi, kukuřicí a paprikou. Musí mít především ten správný říz a každý je svým způsobem originál,“ dodala také další z přítomných Jolana Přikrylová.

Kuchaři z přerovské party, která si říkala Pelikánův tým, zase přiznali, že se přišli hlavně dobře pobavit. „Náš guláš je výjimečný tím, že ho uvařila parta lidí, kteří se znají od roku 1979, mají se rádi a jeden za druhého by položili i život,“ vysvětlil jeden z členů týmu Robert Tšpon.

Mistrovství republiky se letos zúčastnily více než tři desítky soutěžících a jejich úsilí přišly podpořit čtyři tisíce návštěvníků. V improvizované polní kuchyni se vařilo na čtyřicet gulášů. Mistrovství má dvě části – turnaj mistrů, na kterém představilo své umění deset profesionálních soutěžících z České republiky, ale i ze Slovenska nebo z Polska.

Zbývajících jednadvacet týmů pak bojovalo o titul „nejsympatičtější guláš“. „Hodnotíme je podle několika kritérií. Nejdůležitější je chuť, barva a vzhled guláše. Posuzujeme ale i stánek a jeho výzdobu nebo to, jakou předvedou kuchaři show,“ shrnul předseda poroty Jakub Sedláček z Asociace kuchařů a cukrářů.

Jen za chuť může dostat hodnocené dílo na 20 ze 60 bodů. Vítězem mezi profesionály se letos stal polský tým Ghost of fire. Vavříny nejsympatičtějšího guláše pak náleží Sboru dobrovolných hasičů z Henčlova Soptíci I.