Před jedním z cihlových domů v původní zástavbě na Jižní čtvrti III se tyčil až do soboty nádherně rostlý smrk, který letos zkrášlí vánočně nazdobené přerovské náměstí. Pracovníci technických služeb strom brzy ráno pokáceli a za asistence strážníků převezli do centra města.

„Firma, která v Přerově zajišťuje vánoční trhy, si tentokrát vybrala o něco nižší strom. Je to kvůli případným poryvům větru a z důvodu větší bezpečnosti. Smrk ztepilý je vysoký osm až deset metrů,“ popsala Martina Haluzíková z Technických služeb města Přerova, která má na starosti zeleň.

Podle ní obyvatelé Jižní čtvrti kácení povolili a darovali strom městu. Na místě vykácené dřeviny by se měla v budoucnu objevit douglaska.

„Smrky ve městě byly obecně napadeny kůrovcem a pomalu se eliminují. Douglaska netrpí žádnými chorobami, je rezistentní a nějaký čas vydrží,“ vysvětlila.

Obyvatelé Jižní čtvrti jsou rádi, že právě jejich strom ozdobí vánoční náměstí. I když kácení letitého „souseda“ sledovali s nostalgií.

„Je dobře, že bude z Přerova a přímo z naší ulice. Jen doufám, že místo něj brzy vysadí nový,“ řekla Martina Masná, která se na smrk dívala každý den z oken svého domu.

Cesta symbolu Vánoc, který převáželo vozidlo Montáží, vedla z ulice 9. května přes Bří Hovůrkových, třídu 17. listopadu, Komenského, Palackého a Bratrskou ulici na Masarykovo náměstí.

„Smrk naši pracovníci usadili do zabetonované šachty. Protože je ale ocelová trubka větší než pata stromu, zaklínuje se dřevěnými klíny, a ty se pak ještě zajistí hřebíky. Strom se hákem zvedne, narovná, strčí do jámy a pomalu ramenem jeřábu natočí a usadí, aby byl pěkně rovný,“ popsal jednatel přerovských technických služeb Bohumír Střelec.

Už v průběhu příštího týdne by se měly objevit na Masarykově náměstí dřevěné stánky, kterých bude letos dvaadvacet.

„Vánoční výzdoba bude stejná jako loni, jen jsme vyhověli Přerovanům, kteří si přáli trochu jiné uspořádání stánků,“ řekl Petr Ilgner, který v Přerově zajišťuje vánoční trhy a má na starosti i bohatý doprovodný program.

Jarmareční stánky se poprvé otevřou návštěvníkům v pátek 30. listopadu a slavnostní rozsvěcení vánočního stromu se uskuteční první adventní neděli, která připadá na 2. prosince.

„Do výzdoby ulic Přerova a jeho místních částí jsme v letošním roce investovali kolem půl milionu korun. Nové ozdoby jsou ve všech místních částech, přibyly převěsy ve Wilsonově a Jiráskově ulici. V Palackého ulici za mostem Míru jsme osadili sloupy hvězdami, další jsou i v Hranické ulici v Předmostí,“ uzavřel jednatel technických služeb Bohumír Střelec.

Edukační program Pod rudou hvězdou, který připravilo Muzeum Komenského v Přerově pro žáky základních a středních škol k výstavě Stoletá republika, se těší velkému zájmu.
Mávátka a pionýrské šátky. Školáci si v Přerově vyzkoušeli rudou minulost