Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Porotce musí mít spravedlivý jazyk

Hranice – Šest druhů dortů, dvanáct různorodých svatebních koláčků, sedmnáct slivovic a desítky dalších sladkých i slaných pamlsků, to vše ochutnat, spravedlivě posoudit a ohodnotit body – takový byl úkol poroty osmého ročníku kulinářské soutěže.

24.10.2010
SDÍLEJ:

Porota měla v sobotu náročný úkol. Vítězů vybrala hned několik.Foto: Deník/ Jan Rotrekl

Ta se uskutečnila v sobotu odpoledne v prostorách dvorany hranického zámku a těšila se velkému zájmu veřejnosti.

Papír a tužku v ruce jsem držel už několikrát, tentokrát však má úloha byla trošku jiná. Hodnocením od deseti do jednoho bodu mám určit, které dobroty jsou nejlepší. Pro žaludek to byl těžký, avšak velmi chutný a nezapomenutelný zážitek.

Když jsem na zámek dorazil, ostatní členové poroty už začínali ochutnávat první kousky. Na pečlivě vyzdobených stolech, které taky soutěžily o první místo, ležely pestrobarevné mísy a talíře s pochoutkami, o kterých se mi doposud jen zdálo.

Hned mi bylo jasné, že ode mě žádný ze soutěžících pouze po bodu, dvou nebo třech nedostane, už jen proto, že nic z toho bych sám připravit neuměl.

Ti, kteří místo v porotě nezaujali poprvé, hodnotili už pohledem na vystavené exponáty. „Jenom sedmnáct? To vloni jich bylo více,“ nechal se slyšet jeden z nich při pohledu na stůl s lahvemi slivovice.

Jejich hlavní surovinou byla letos švestka. Jakmile předsedkyně spolku Patriot Olšovec Marta Pavelková popřála všem „dobrou chuť a spravedlivý jazyk“, pustil jsem se spolu s ostatními do ochutnávání prvních vzorků.

Původní strategie, že nejdřív okusím všechno sladké a až poté spásám slané, vzala brzy za své. Abych zkusil skutečně všechny výrobky, šel jsem nakonec od stolu ke stolu a zapisoval body do připravené tabulky.

Brzy bylo jasné, že mými favority jsou pecáky, jablečný koláč a střítežské svatební koláčky. Ze slaného pečiva zabodovaly rohlíčky tety Jarky.

K vidění však byly i pochoutky, které zaujaly už svým názvem. Slaný dort z toastového chleba nebo nevěstiny půlky, to si jistě budou všichni ještě dlouho pamatovat. „Je to dobré, ale nejhorší na tom je, že je dobré všechno,“ nechal se slyšet Milan Bartoš.

Voňavý a tak trochu alkoholový úkol měla část poroty zaměřená na sedmnáct druhů slivovice. „Mám už všechno okoštované. Teď jsem vybral několik finalistů, které musím znovu ochutnat a vyhodnotit, která je ta nejlepší,“ popsal tajemník městyse Hustopeče nad Bečvou Václav Vomáčka.

Úderem patnácté hodiny začala oficiální část programu Dne kultury na zámku. Představili se žáci Základní umělecké školy, nechyběla ani módní přehlídka klobouků.

Přítomné zaujala také Jaroslava Černá, spisovatelka z Teplic nad Bečvou, která v doprovodném programu pokřtila svou pátou knihu. Anežka a král je inspirovaná dějinami, konkrétně Přemyslem Otakarem druhým.

Mezitím už někteří návštěvníci naběhli ke stolům, aby spořádali zbytky připravených dobrot. Po některých se doslova zaprášilo.

Obdiv si zaslouží nejen samotní výherci, ale vůbec všichni, kteří se do soutěže aktivně zapojili a přišli se podělit o své kuchařské dovednosti s širokou veřejností. Můj bodovací formulář bych si měl zarámovat.

Nejenže jsem dnes neobědval, myslím si, že ani večeři potřebovat nebudu.

Rozhovor s Martou Pavelkovou, hlavní organizátorkou soutěže:

Letošním tématem jsou svatební dobroty. Jak tomu bylo v předešlých letech?

Měli jsme tu i monotematicky zaměřené soutěže, například o nejlepší ořecháč, vanilkáč, jabkáč nebo medovník.

To pak musí být pro porotu těžší vyhodnotit, který výrobek je nejlepší, nebo ne?

Porota to má těžké vždycky. Zase naopak, když je téma volnější, jako třeba dnes, sejde se různá skladba chutí. Proto letos vyhodnotíme několik kategorií, konkrétně dort, salát a slané pečivo, zákusky, kynutý koláč, dále pak nejlepší design stolu a nejlepší slivovici. Celkem máme připravených šestnáct cen.

Kromě sedmnácti slivovic je zde letos dalších šestapadesát pochoutek. Odkud jsou ty nejvzdálenější? A bývá jich každým rokem tolik?

Počet exponátů je každý rok přibližně stejný. Nejdále k nám doputovali soutěžící z partnerských měst v Holandsku, Polsku a na Slovensku. V rámci naší republiky je to pak Lysá nad Labem, odkud máme svatební dort. Obzvláště kolegové ze Slovenska mají o naši soutěž opravdu zájem, dovezli sem šestnáct různých kousků a jednu láhev slivovice, což je úžasné. Baví je to.

Výsledky:

Design stolu: 1. Dámský spolek Partutovice

Slivovice: 1. Věra Šafaříková, Hranice (Mirabelka 2009) 2. Eva Polická, Hranice (trnka) 3. Eva Kubešová, Ševětín (jablko)

Saláty a slané pečivo: 1. Jaroslava Šromová, Partutovice 2. Táňa Gažovočová, Harmonia Hlohovec 3. Emília Zámečníková, Harmonia Hlohovec

Svatební koláč: 1. Domov seniorů Hranice 2. Monika Röderová, Pekárna Střítež nad Ludinou 3. Jnuj van Veen, Holandsko

Svatební cukroví: 1. Ludmila Mikešková, Hranice 2. Marie Juráňová, Skalička 3. Marie Staňková, Všechovice

Svatební dort: 1. Monika Ošťádalová, Drahotuše 2. Petra Polnischová, Velká 3. Anna Kanská, Harmonia Hlohovec

Autor: Jan Rotrekl

24.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Na hranickém Masarykově náměstí bylo představeno šest nových elektrobusů
21

V Hranicích se představily nové elektrobusy. Podívejte se

Mosty nad železniční tratí v Dluhonské ulici v Přerově, které čeká výměna, se uzavřou už 6. listopadu.
9

Dluhonské mosty čeká výměna, uzavřou je už za tři týdny

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Zatímco v pátek se teploty ještě vyšplhají ke dvacítce, o víkendu klesnou až k 10 stupňům.

U Polkovic se převrátil náklaďák, řidiče odvezla záchranka

Ve čtvrtek krátce po čtvrt na dvě vyjížděli hasiči k dopravní nehodě, která se stala na silnici číslo 435 u obce Polkovice na Přerovsku. – 

Tomáš Sýkora: V hlavách máme vykřičník, trápíme se v koncovce

Aby vám na šest bodů ze dvou zápasů stačily čtyři góly, to se jen tak nevidí. I proto si hokejisté Přerova po středeční těsné výhře nad Kadaní 2:1 hlavně oddychli.

Václavka: pro někoho lahůdka, pro jiného nebezpečí

K podzimu a babímu létu patří houbaření. Konec září a měsíc říjen každoročně lákají milovníky hub do lesa hlavně Václavky, protože každý houbař ví, že Václavky naložené ve sladkokyselém nálevu, jsou opravdovou delikatesou, kterou žádný jiný druh nenahradí. Tento hřib ale může být také velmi nebezpečný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení