Kameru nechala městská policie umístit na panelovém domě na okraji sídliště Nová. Její oko dohlédne až na lávku.

Odhalí také každého, kdo ji nepoužije a dál bude nebezpečnou silnici přebíhat. „Pokud se prokáže, že lidé dál riskují a běhají přes cestu, budu tam pravidelně posílat hlídky a ty je budou pokutovat,“ upozornil šéf hranických strážníků Miroslav Mann.

Podle zákona mohou policisté finančně postihnout každého, kdo nevyužívá přechodu, podchodu nebo nadchodu umístěného ve vzdálenosti do padesáti metrů. Lidé by však měli využívat nové lávky už kvůli vlastnímu bezpečí.

Při riskantním přebíhání se už totiž na silnici I/47 stalo několik smrtelných úrazů. „Proto jsme také o výstavbu lávky usilovali,“ připomněl starosta města Hranic Miroslav Wildner.

Lidé, kteří lávky využívají, si ji pochvalují. „Bydlím v ulici Pod nemocnicí a vždycky jsem si strašně zašla, když jsem si chtěla nakoupit v Kaufladnu. Teď to mám mnohem blíž,“ řekla Věra Krčmářová.

Stejně tak přivítali novou stavbu i Jindra a Daniel Bullovi. „Chodili jsme vždy přes most na třídě 1. máje. Přes tu čtyřproudou silnici jsme ale nepřebíhali nikdy,“ uvedli manželé.

Stavbu lávky ve čtvrtek dopoledne od jejího dodavatele oficiálně převzali představitelé radnice a místní samosprávy.

„Lávka měří 82 metrů a váží 60 tun. Skládá se ze tří dílů a stojí na dvou bytelných pilířích,“ uvedl pro zajímavost ředitel jedné ze dvou dodavatelských firem stavby Ivo Kiška.