Branami této středověké památky prošlo jen během dopoledne na 850 návštěvníků, a přestože vytrvale pršelo, za celý den si sem našlo cestu na 1 380 lidí.

„Jedná se o vůbec nejstarší tradici našeho kulturního kalendáře a letošní ročník je už šestatřicátý. První zimní výstup se uskutečnil v roce 1978," řekl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Trasa pochodu měla cíl na kovářském nádvoří.

„Nezáleží na tom, odkud lidé vyrazí, ale musí cestu urazit do tří hodin odpoledne," vysvětlil. Návštěvníci si mohli prohlédnout severní husitskou věž a obdivovat exponáty na nádvoří. Kdo se potřeboval ohřát, dal si u stánku čaj nebo teplou polévku v restauraci, která byla otevřená po celý den.

Tradiční novoroční výšlap si nenechal ujít ani starosta Lipníku Miloslav Přikryl.

„Vyšli jsme z náměstí v Hranicích, odkud je to na Helfštýn asi osmnáct kilometrů," svěřil se starosta a dodal, že mu déšť náladu rozhodně nezkazil. „Je to výjimečná příležitost potkat se s přáteli, ochutnat dobrou slivovičku a popřát si do Nového roku," podotkl.

Z Lipníku se vydali na cestu také skauti z oddílu Lipenská dvojka.

„Naše první výprava vedla loni na Nový rok právě na Helfštýn, takže jsme to zopakovali i letos. Chtěli jsme si ještě rozdělat oheň a opékat s dětmi špekáčky, počasí ale naše plány překazilo," zmínil Dan Machač ze skautského oddílu.

Na Helfštýně si dali dostaveníčko i majitelé tibetských dog z celé republiky.

„Je to pro nás už tradice. Máme s sebou dvanáct pejsků, ale je to málo početné plemeno, takže se tu scházíme i proto, aby o nás lidé více věděli," řekl jeden z chovatelů František Vajda z Kostelce u Holešova. Na pouť až z Radslavic se vydali také členové Spolku přátel odboje v dobových uniformách Prvního československého armádního sboru z druhé světové války.

Takzvaní „Svobodovci" zvládli urazit patnáctikilome­trovou trasu. „Máme celty a jsme vojáci, takže nás počasí nemůže zaskočit. Na frontě taky pořád nesvítilo slunce," uzavřel jeden z členů spolku Tomáš Jančík ze Zlína.