„Lidový umělec Alexandr Forýtek vytvořil v průběhu minulých let čtyřicet čtyři postav, z toho jsme vystavili čtyřicet. První vznikly v roce 2001, po deseti letech se ale autor originálního betlému kvůli svému zdravotnímu stavu odmlčel,“ řekl starosta Dřevohostic Petr Dostál.

Jako první vznikla salaš, pak k ní přibyla svatá rodina, oslík, zvířata a Tři králové. Nakonec se betlém rozrostl o postavy místních - řemeslníky a muzikanty. Alexandr Forýtek dnes žije v Domově důchodců v Radkově Lhotě.

Postavy v životní velikosti každý rok přitahují zraky kolemjdoucích, kteří si je někdy pletou s cestujícími, čekajícími na autobus. „V příštím roce uvažujeme o větší opravě figur, které už volají po renovaci,“ nastínil starosta.

Kromě velkého figurálního betlému navodí atmosféru adventu také betlém na zámku, který dříve zdobil interiér místního kostela.

„Je to velký betlém, který jsme měli v kostele od roku 1960 až do roku 2002, a potom jsme ho uskladnili na zámku. Teď ho vystavíme poprvé po dlouhé době a zaplní celou jednu místnost,“ doplnil Petr Dostál.

Během sametové revoluce se lidé v Přerově scházeli na prostranství před kinem Hvězda. Zeď u Prioru byla oblepená poselstvími a vzkazy.
Den generální stávky v Přerově: Ať žije KSČ! Ať žije Fórum!
Výstavu snímků přerovské rodačky Marcely Szabó mohou obdivovat návštěvníci Galerie města na Horním náměstí. Expozici doplnily i vánočně laděné výrobky.
Přerovská rodačka Marcela Szabó vystavuje v městské galerii