Podle zákona o obětech trestných činů, jenž vstoupil v platnost přesně před rokem, se za oběť považuje každý, kdo se tak cítí. Třeba i člověk, kterého okradli v obchodě, nebo se vážně zranil při dopravní nehodě.

Oběť má podle nové legislativy právo na odbornou pomoc v celém průběhu trestního řízení. Kromě nároku na právní servis si zaslouží i důstojné zacházení. Pokud se jedná třeba o ženu, jež byla znásilněna, může si vybrat pohlaví policejního vyšetřovatele.

Nová je i role důvěrníka, jenž může oběť doprovázet k výslechu nebo do soudní síně. Podstatná je i možnost sepsat prohlášení o dopadu trestného činu na dosavadní život poškozeného.

„Na novou poradnu pro oběti trestných činů se od července, kdy byla otevřena, obrátilo pět lidí. Nejčastěji nás kontaktují matky s dětmi, které se staly obětí domácího násilí a nevědí si rady v obtížné životní situaci," přiblížila Táňa Palotášová, vedoucí střediska Probační a mediační služby v Přerově. Výjimkou ale nejsou ani oběti nebezpečného pronásledování, krádeží či podvodů.

Statistika trestných činů na Přerovsku(Období od počátku roku do 30. 6. 2014) násilných trestných činů 151, mravnostních trestných činů 13, majetkových trestných činů 641, hospodářských trestných činů 221, ostatních (požáry, výbuchy) 112, zbývající kriminalita (např. dopravní nehody, železniční nehody, týrání zvířat) 233 (Zdroj: Policie ČR)

V Přerově už před časem vznikl tým pro oběti trestných činů, jehož součástí jsou pracovníci justice, ale také veřejných, samosprávných a nevládních institucí.

„Výstupem našich společných setkání je jasná informace pro všechny Přerovany, na koho se můžou lidé obrátit, pokud se stanou obětí trestného činu," zmínila.

Poradna ve Smetanově ulici číslo 4 je bezplatná a lidé ji můžou navštívit každé pondělí od 8 do 10 hodin či ve středu od 13 do 15 hodin, případně individuálně po dohodnutí termínu na telefonech 737 247 469 a 778 486 245.

Díky spolupráci všech zainteresovaných subjektů vznikl také informační leták s názvem „Pomoc obětem trestných činů v Přerově a okolí", který lidé v nouzi obdrží. Dostupný bude na Okresním státním zastupitelství, Městské policii v Přerově či nemocnicích.

„Cílem je rozšířit ho na všechny služebny policie na okrese. Leták obsahuje kontakty na organizace, jež nabízejí své služby zdarma. Pomoc může mít mnoho podob – například bezplatné poradenství, psychosociální podporu, poskytnutí právních informací či nastínění průběhu trestního řízení," řekla.