„Nejvíce termínů honů je plánováno na listopad, a pak formou společných vycházek ke konci roku kolem Štěpána a na Silvestra. V honitbách na Přerovsku je naplánováno celkem 112 honů,“ sdělil Marek Herman z přerovského magistrátu.

Na myslivecké hony se tak připravují například v Domaželicích.

„Máme tři termíny. Jeden hon se u nás koná 25. listopadu. To ale odlovíme jen pár kachen a bažantů a zajíce jen symbolicky do tomboly. Hlavní hon plánujeme na 2. prosince, kde se budou lovit odkoupení bažanti a 16. prosince je poslední termín, kdy půjde spíše jen o setkání a zhodnocení roku,“ informoval myslivecký hospodář Jan Němec z Mysliveckého spolku Mariánov Domaželice.

Den válečných veteránů si připomněli v sobotu 11. listopadu přesně  v 11 hodin u památníku na hřbitově v Přerově zástupci města, armády, Svazu bojovníků za svobodu, Konfederace politických vězňů, Sokola a dalších organizací. Pietní akt se tentokrát nekona
OBRAZEM: Den válečných veteránů v Přerově

Dodržování předpisů

Myslivci musejí na honech dodržovat předpisy, aby nedošlo ke zranění účastníků.

„Nejdůležitější je poučit všechny přítomné o bezpečnosti, dodržet bezpečnost střelby mezi účastníky honu a taky vůči osobám na vycházce v krajině, které se mohou neplánovaně dostat do blízkosti společného lovu. V tomto případě by muselo dojít k přerušení honu a zabezpečení opuštění prostoru cizími osobami. Toto je hlavní povinnost vedoucího honu, kterým je zpravidla myslivecký hospodář,“ upozornil Marek Herman.

Stejně jako v jiných regionech, také na Přerovsku drobné zvěře ubývá, zejména zajíců a bažantů.

„Jejich sčítaný početní stav v honitbách průběžně klesá. Situace se nezlepšuje a lze očekávat jejich další pokles. Příčiny jsou zejména ve způsobu velkoplošného zemědělského hospodaření na půdních celcích, intenzitě provozu mechanizace, aplikaci chemické ochrany plodin, ale důvodem je i provoz motorových vozidel na všech druzích komunikací, kterými je protkané území honiteb. A v nemalé míře i v důsledku stálého predačního tlaku,“ objasnil Herman.

Na Horním náměstí v Přerově se v sobotu natáčely některé scény nového filmu slovenského režiséra Juraje Jakubiska Perinbaba 2. V epizodních rolích si zahráli i členové amatérského divadla Dostavník a do komparsu se zapojili i mnozí Přerované.
V Přerově padly klapky Jakubiskova filmu Perinbaba 2

Černá zvěř

Co se týká černé zvěře, nacházejí se honitby na Přerovsku v rámci nákazové situace, související s výskytem a zakázaným způsobem lovu zvěře včetně finanční motivace k odlovu formou zástřelného.

„Konkrétně v naší honitbě se divočáci příliš nevyskytují, spíše tímto územím procházejí. I tak se nám letos podařilo odlovit tři lončáky a jedno sele,“ svěřil se myslivecký hospodář Jan Němec.

„Je nutné zdůraznit, že přímo sousedíme se zamořenou oblastí s výskytem afrického moru prasat. Přitom se nákazová situace v posledních dnech ještě zhoršila, a to tím, že došlo k nálezu dvou tlup divočáků, uhynulých na mor v pásmu zamoření,“ uzavřel Herman.

Dagmar Rozkošná