O hroby Přerovanů, kteří proslavili své rodiště, se chce město postarat s větší péčí. Historici už vytipovali devětačtyřicet nejvýznamnějších osobností, pochovaných na Městském hřbitově.

„Materiál, jenž mapuje nejen to, které významné osobnosti byly v Přerově pohřbeny, ale i v jakém stavu jsou jejich hroby, zpracovali historik Jiří Lapáček a Miroslava Švástová z magistrátu, jež má na starosti památky," přiblížil přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Pokud studie ukáže, že jsou některé hroby ve špatném technickém stavu, a nemá se o ně kdo starat, převezme odpovědnost za ně na svá bedra právě město.

„Někdo se o hroby stará a někdo ne. Nedávno nás například oslovila příbuzná obětí masakru na Švédských šancích Mária Pafčugová s tím, že se chce postarat o důstojné uctění obětí na městském hřbitově," uvedl jeden pozitivní příklad náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Žena, žijící v Trenčíně, se tak stane mecenáškou úprav tohoto pietního místa. Opravit hrobku svého rodáka Františka Slaměníka, jenž byl zakladatelem Muzea Komenského v Přerově, chce také obec Radslavice.

V Přerově je pochován i František VenclovskýMěstský hřbitov v Přerově - hrob světoznámého plavce Františka Venclovského

Přestože má místo posledního odpočinku v Přerově daleko do slavného pařížského hřbitova Pêre- Lachaise, je zde pochována řada významných osobností, jež svým významem přesáhly nejen hranice regionu, ale i České republiky.

Ať už je to hrdina protirakouského odboje Slavomír Kratochvíl, nebo bratři Hovůrkovi, popravení nacisty za druhé světové války. V Přerově byli pochováni také známý malíř Augustin Mervart a sochař Josef Baják, nebo první český přemožitel kanálu La Manche František Venclovský.

„Vyhledávali jsme ale i bývalé starosty města, významné podnikatele a osobnosti, po nichž jsou pojmenovány ulice v Přerově. Na seznamu jsou i spisovatelky Amálie Vrbová a Jiřina Hauková nebo zpěvák Pavel Novák," doplnila Miroslava Švástová z přerovského magistrátu.

Podle ní jsou už některá pietní místa ve špatném technickém stavu. „Například hrob zakladatele gymnázia Jakuba Škody je zcela obrostlý břečťanem a orel má ulomené křídlo," zmínila.

Nově ustanovená pracovní skupina bude řešit i to, jaká místa posledního odpočinku mohou být vyznačena jako čestný hrob.

„Jednou z možností je, že hroby některých významných osobností převezme město pod svůj patronát a nazve je čestnými hroby, což by bylo zahrnuto i v řádu veřejného pohřebiště. Záleží jen na tom, pro jaké osobnosti se rozhodne," podotkl ředitel Státního okresního archivu v Henčlově Jiří Lapáček.

Návštěvníci, kteří na hřbitov zavítají, se v budoucnu dočkají také informačních tabulí, jež je navedou až k hrobům slavných osobností.