„Zpočátku jsme vyráběli jen desetivaječné těstoviny. Nyní děláme i vícevaječné a celozrnné,“ řekla vedoucí nudlárny Ludmila Svozilová. Právě za vícevaječné těstoviny, tedy za ty, které obsahují na kilogram mouky více než jedno vejce, získala Troubecká hospodářská prestižní ocenění.

S těstovinami zde začínali v roce 1988 jako s přidruženou výrobou.

„Zpočátku to bylo hlavně proto, aby se spotřebovala přebytečná vejce z drůbežárny,“ uvedl ředitel společnosti Bohumil Semenovič. Dnes ženy v nudlárně vyrobí měsíčně kolem 1500 kilogramů těstovin – zejména tradičních vlasových nebo širokých nudlí. Ty pak putují do obchodů v Přerově, Kroměříži, Olomouci, Prostějově a Kojetíně.

„Protože jde z velké části o ruční výrobu, jsou těstoviny kvalitní, takové, jako domácí. Nudle z vyvalovaného těsta se nerozvařují, ani když se polévka znovu ohřívá,“ popsala Svozilová. Právě tato vlastnost přispěla k tomu, že těstoviny z Troubek dostaly tak dobré hodnocení.

„Hodnotí se vzhled výrobku, chuť a konkrétně u těstovin i lepivost při vaření,“ řekl koordinátor projektu Pavel Stonawský. Svoji roli hrál i obal a správné označení potravin.

„Ocenění bude vyhlášeno na výstavě Olima v Olomouci. Vítězové získají právo používat značku Regionální potravina po šest let,“ dodal koordinátor.

Výroba Nudlí v Troubkách