„Přišli jsme o klidné zákoutí a stín s tím, že vykácené javory nahradí nové platany. Chodím kolem těch chudáčků každý den a nezdá se mi, že by tady v Přerově chtěly zapustit kořeny," pozastavovala se nad stavem dřevin jedna z obyvatelek nábřeží Edvarda Beneše Jitka M.

Stížnosti místních potvrdil i náměstek primátora Michal Zácha (ODS). „

Už to řeším asi tři týdny. Lidé se na nás telefonicky obracejí a chtějí, abychom zjednali nápravu," uvedl.Zbídačené platany na nábřeží Edvarda Beneše v Přerově

S vykácením letité stromové aleje na nábřeží mnozí starousedlíci v Přerově nesouhlasili a tvrdili, že je zbytečné. Na tři desítky košatých javorů ale muselo jít loni na podzim k zemi, protože podle Povodí Moravy a města ohrožovaly bezpečnost chodců. Javory v prořídlém stromořadí nahradilo čtyřicet tři vzrostlých platanů, které vysadila odborná firma.

Podle odborníků byly pro výsadbu vhodné

Náhradní výsadbu na nábřeží financovalo rovným dílem město a Povodí Moravy a přišla celkem na 230 tisíc korun.

„Jedná se o alejové platany a dendrologové nás ujišťovali, že je tento druh pro dané místo nejvhodnější," řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Povýsadbový stres?

Co způsobilo, že se nově vysazeným dřevinám v Přerově nedaří?

„Důvody můžou být různé. Mohly uschnout kvůli horku, ale také prodělat takzvaný povýsadbový stres. Dřevina v minulosti vyrůstala na určitém prostoru a tím, že došlo k jejímu přesazení, změně světových stran a oslunění, dostává šok. Zničehonic uschne a shodí listy," vysvětlila Svatava Doupalová z odboru majetku magistrátu, která má na starosti veřejnou zeleň.

Výzva ke klidu

Zatím není žádný důvod k panice, desetiprocentní úhyn nově vysázených dřevin totiž není ničím neobvyklým.

„Nemyslím si, že by jim nové prostředí nesvědčilo. Platany jsou běžné i ve Středomoří a neměly by mít problém ani s městským prostředím. Snášejí ořez, vytvářejí přirozené pergoly. Desetiprocentní úhyn je normální," doplnil také šéf odboru životního prostředí magistrátu Pavel Juliš.

Jak bude město dál postupovat, to se ukáže na podzim. V případě, že se stromy nevzpamatují, musí firma, která práce prováděla, vysadit na vlastní náklady nové.

„Na podzim se udělá pochůzka a po ní stav dřevin vyhodnotíme. Ve smlouvě s firmou je uvedena povinnost pětileté údržby a práce můžeme reklamovat," doplnila Svatava Doupalová s tím, že dřeviny se nyní dvakrát týdně zalévají, aby neuschnuly.