Plynulá, téměř ničím nerušená cesta. Jednotlivé stanice jsou ohlášeny z reproduktorů, díky nízkopodlažním vstupům je nástup se zavazadly do vlaku mnohem jednoduší.

Na trasu Přerov – Olomouc vyjely rychlíkové soupravy InterPanter, které cestujícím nabízejí o stupeň větší kvalitu.

Rychlíky jsou jednou ze změn, kterými České dráhy zahájily nový jízdní řád.

„Nasazení nových InterPanterů na rychlíky mezi Olomoucí, Přerovem, Břeclaví a Brnem patří mezi významné novinky," potvrdila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Úpravy jízdních řádů se týkají i dalších železničních stanic.

„Pro zlepšení ranního návozu studentů do škol v Lipníku nad Bečvou bude nově ranní spoj z Olomouce v 6:53 veden jako přímý spoj přes Přerov do Hranic na Moravě a Vsetína. Na spoje z Olomouce do Přerova a Nezamyslic se opět vrátí klasické soupravy," uvedla dále Kateřina Šubová.

Z Kojetína do Prahy

Na trati Přerov – Brno lidé nezaznamenají zásadní změny. Naopak pro Kojetín se nově nabízí možnost, jak se v neděli dostat do Prahy.

„Zajímavé by to mohlo být zejména pro studenty jezdící v neděli z Kojetína za studiem do Pardubic a Prahy. Jedná se o spoj Ex 570 Johann Gregor Mendel, který je po letech prvním vlakem, který v Brně navazuje na rychlíky od Bohumína a Kojetína," poukazuje Rostislav Kolmačka ze spolku Kroměřížská dráha. Na spoj se cestující z Kojetína dostanou rychlíkem ve 13:57 na Brno.

„Otevírá se tak možnost dostat se do Pardubic a Prahy jižní cestou za přibližně stejný čas, jaký běžně zabírá cesta přes Olomouc," doplnil.

Nové InterCity

Úplnou novinkou je noční spojení Prahy s Přerovem a časné ranní spojení v opačném směru v kvalitě InterCity.

„Vlak pojede v pracovní dny a soboty z Prahy krátce po půlnoci a do Přerova přijede ve 2:47, kde zajistí přípoj k vlaku EuroNight Chopin do Vídně. Vznikne tak nové časně ranní spojení ze střední Moravy do Vídně, kam Chopin přijede v 7 hodin ráno. Opačně bude vlak IC odjíždět z Přerova ve 4:55 ráno a do Prahy přijede v 7:15," dodala dále Kateřina Šubová.

Na vytížené trase momentálně konkurují Českým drahám i dva soukromé subjekty – Leo Express staví v Přerově od neděle osmnáctkrát denně, z Přerova do Prahy a zpět vyráží jednou denně také RegioJet.