Utopií je dnes přemístění radnice na Horní náměstí a minulostí je i megalomanský projekt moderního komplexu na Masarykově náměstí.

Radní navrhli, aby odbor rozvoje po dvanácti letech dokumentaci, která projekt provázela, vyřadil ze svých plánů.

„Územní rozhodnutí na výstavbu radnice v západní části Masarykova náměstí bude zneplatněno,“ potvrdila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. P

řerov má totiž jiné priority, než řešit nové kanceláře pro primátora a jeho náměstky. Dopravní stavby jsou teď na prvním místě.

Výstavba moderního radničního komplexu na Masarykově náměstí byla před lety tématem, o kterém se bouřlivě diskutovalo. Projekt byl ale velmi nákladný, a tak z něj nakonec sešlo.

„Jen za studie, průzkumy, zaměření stavu a zpracování dokumentace pro územní řízení město před dvanácti lety zaplatilo přes tři a půl milionu korun. Samotná stavba radnice by pak podle těchto plánů přišla na polovinu ročního rozpočtu Přerova, a to je nereálné,“ vysvětlil primátor Petr Měřínský (ANO), proč skončí stará studie v šuplíku.

Výstavba dálnice D1 Lipník - Přerov - konec září 2019
D1 z Lipníku je před dokončením. Takto teď vypadá

"Máme jiné priority"

Přerovští politici přišli s myšlenkou na vznik nového reprezentativního sídla v roce 1997. Po vyhlášení vítěze urbanisticko-architektonické soutěže ale vzala plány stoletá voda.

Přerov tehdy řešil především obnovu poničené infrastruktury a opravy městských budov - na jiné věci neměl energii ani peníze.

Politici znovu oživili záměr v roce 2003, kdy byl zpracován inženýrsko-geologický průzkum. Přípravu tehdy završilo zpracování dokumentace pro územní řízení s názvem „Regenerace a revitalizace západní strany náměstí TGM v Přerově“. Stavební úřad vydal územní rozhodnutí v roce 2007.

„O stavbě už neuvažujeme, protože máme jiné priority. Není naším zájmem západní část náměstí blokovat,“ vysvětlil primátor.

Základní škola Za mlýnem v Přerově získala moderní sportoviště
Přerovská škola má nové hřiště. Radní navlečou dresy a otestují jej

Dražší verze za 365 milionů

Dokumentace tehdy počítala se dvěma variantami a obě byly nákladné. Podle první by vznikly i podzemní garáže a obytné domy a město by realizace stála 365 milionů korun. Levnější varianta by přišla na 170 milionů.

Dokumentace, která je vedena jako dlouhodobý hmotný majetek města, bude vyřazena z evidence.

„Účetně se odepíše a tato položka už nebude město zatěžovat, protože byla stále v evidenci,“ zmínil vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala. Neznamená to ale likvidaci projektů a zajímavých vizualizací, které mají pro město minimálně historickou hodnotu.

Ilustrační foto
Nával na obědy pro chudé. Na ZŠ B. Němcové postaví výdejnu

Budova by byla

Pokud by radní hledali nové kanceláře pro úředníky magistrátu - vznikly by dnes pravděpodobně v administrativní budově na Masarykově náměstí. Zastupitelé totiž na jaře schválili záměr na úplatný převod této budovy do majetku města.

Magistrát dnes sídlí na několika adresách. Kromě radnice, která se nachází v jednom z menších řadových domů na Masarykově náměstí, také v budovách v Bratrské, Smetanově a Blahoslavově ulici, ale i na Horním náměstí. Bývalé politické garnitury proto usilovaly o to, aby byl magistrát pod jednou střechou.

Nevzhlednou administrativní budovu na náměstí T. G. Masaryka v Přerově chce město získat do svého majetku
Nevzhlednou budovu na přerovském náměstí získá město