Rozšíření provozu v areálu CTParku a přijetí sto padesáti lidí nyní avizovala společnost Henniges Hranice.

Nová místa jsou také v přerovské chemičce Precheza nebo v areálu společnosti Kazeto, která pronajímá nevyužité prostory firmám.

Z posledních statistik Úřadu práce vyplývá, že došlo v uplynulých měsících k výraznému poklesu počtu lidí bez práce. Dubnová čísla ukazují na snížení míry nezaměstnanosti na Přerovsku o sedm desetin procenta. Jedná se pouze o přechodný pokles v důsledku sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství, nebo se ekonomika konečně odrazila ode dna?

„Dá se očekávat, že tento trend bude i nadále pokračovat. Mírné zvýšení počtu uchazečů očekáváme až v červenci, kdy vyprší zaměstnancům smlouvy na dobu určitou, a do evidence přibudou absolventi středních škol," shrnul analytik olomouckého Úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

V průzkumu zaměstnanosti, který prováděl Úřad práce počátkem roku, avizovala přijetí většího počtu zaměstnanců – a to celkem čtyř desítek – přerovská chemička Precheza.

Další místa pak vznikla také v areálu přerovské společnosti Kazeto.

Osmadvacet dlouhodobě nezaměstnaných získalo práci ve firmě romského podnikatele Josefa Lacka, který zbudoval v uvolněných prostorách Kazeta recyklační linku.

„Ve stejném areálu zaměstnala jiná firma – 4U – také tři osoby se zdravotním postižením," upřesnil Jaroslav Mikšaník.

O pronájmu části nevyužitého areálu Kazeta nadále jedná ředitel této společnosti Libor Budík.

„Starou část budovy chceme pronajmout jako celek. V současné době se tedy domlouváme s novými zájemci, kteří vyhodnocují prostory. Také podnikatel Josef Lacko se má vyjádřit, v jaké míře se bude jeho firma na třídění elektroodpadu dále rozvíjet," nastínil ředitel.

Henninges dvakrát rozšíří prostor

Zhruba sto padesát nových zaměstnanců přijme v následujících měsících společnost Henniges Hranice, a to díky rozšíření provozu v areálu CTParku v Hranicích.

Společnost nyní podle ČTK zaměstnává 230 lidí a nové pracovníky bude poptávat zejména v dělnických profesích a ve funkcích středního managementu.

„Nové prostory umožní rozšíření výroby a využití skladových prostor především pro našeho klienta, firmu Škoda Auto, a další z řad prestižních zahraničních výrobců automobilů," informoval ředitel společnosti Zdeněk Piškytl.

Firma Henniges Hranice vznikla loni na podzim spojením společností Henniges Automotive, výrobce těsnění automobilů, antivibračních komponentů a obstřiků skel automobilů, a Jyco Europe, dodavatele těsnění pro evropský automobilový průmysl.

V hranickém CTParku bude společnost po rozšíření prostor využívat plochu o rozloze 25 tisíc metrů čtverečních. Nyní v areálu působí na polovině této plochy.

Největší poptávka je po dělnících

Podle dubnových statistik z Úřadu práce byl pokles míry nezaměstnanosti v Olomouckém kraji výraznější než v celé České republice.

K největšímu snížení došlo na Jesenicku a Šumpersku. Na Přerovsku bylo v dubnu evidováno 8 077 uchazečů o práci, květnové údaje budou ale známy až počátkem června.

Největší poptávka zůstává i nadále po dělnických profesích – firmy hledají především kováře, nástrojáře, slévače a svářeče, dále pak různé pomocné a nekvalifikované pracovníky, řidiče a techniky.