Podle úřadu práce je v regionu 999 volných míst, na jedno připadne šest uchazečů. Řadu pracovních míst přineslo nové obchodní centrum v Čechově ulici. „Do Galerie Přerov nastoupily zhruba tři desítky našich uchazečů o zaměstnání," potvrdila Ilona Kapounová, ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce v Přerově.

Poměrně velké rozdíly panují mezi městy na Přerovsku. Zatímco v Přerově činí podíl nezaměstnaných 8,7 procent a v Kojetíně 8,2 procent, v Lipníku nad Bečvou je to 6,3 procent a v Tovačově 6,2 procent.

„Dlouhodobě nízká je nezaměstnanost v Hranicích, kde se pohybuje kolem pěti procent. Projevuje se tam vliv průmyslové zóny," upřesnil analytik krajského Úřadu práce Jaroslav Mikšaník. Za srpen vykazovaly Hranice 4,9 procenta nezaměstnanosti a Potštát 3,8 procent.

Největší zájem je v rámci kraje pro kvalifikované dělnické strojírenské profese. Široká škála povolání je podle šéfa hranického Úřadu práce Pavla Remeně právě v Hranicích.

Pracovních míst je dost

„Neustále máme požadavky od zaměstnavatelů, kteří hlásí nová pracovní místa z nejrůznějších oborů, nabídka je bohatá. V podstatě skoro pro každého uchazeče je nějaká nabídka," zmínil.

Největší problém, se kterým se u uchazečů momentálně potýkají, je nedostatek technického vzdělání, praxe či další dovednosti a někdy také motivace.

„Není to tak, že by se lidé vyhýbali práci jako takové. Spíše je to dáno tím, že mají jiné aktivity, řeší to jiným způsobem a nejsou ochotni přizpůsobit se požadavkům, které trh má," dodal Remeň.

Šance na získání nové práce se zájemcům v Přerově naskytne ve čtvrtek 6. října, kdy se uskuteční v Hotelu Jana Burze práce a vzdělání.

„Je to unikátní možnost pro nezaměstnané kontaktovat zaměstnavatele, kteří nabízejí řádově stovky volných míst a to na jednom místě," uvedl Jaroslav Mikšaník. Na akci se bude prezentovat více než dvě desítky přerovských firem.