Naopak celkově se spotřeba elektrické energie v porovnání s rokem 2008 velmi mírně snížila, a to vlivem slabšího výkonu průmyslu.

„Celostátní průměr je minus pět procent. Jedná se o meziroční srovnání, kdy se porovnávají odběry roku 2009 k odběrům roku 2008. Trendy v jednotlivých krajích jsou totožné: spotřeby meziročně klesly, v Moravskoslezském kraji o osm procent, v Olomouckém kraji o jedno procento a ve Zlínském kraji o šest procent,“ uvedl regionální mluvčí společnosti ČEZ Jaroslav Jurča.

Na poklesech se všude podílel především průmysl. „Například Moravskoslezský kraj odebral o 790 gigawatthodin (GWh) méně, z toho průmysl o 683 GWh méně, to je plných 88 procent,“ zmínil Jurča.

„Zajímavá jsou čísla v Olomouckém kraji: pokles průmyslu o 198 GWh nahradila zvýšená spotřeba energetiky o 200 GWh. Proto je celkový meziroční pokles v Olomouckém kraji jen 1 procento a představuje 27 GWh,“ sdělil mluvčí.

Oproti průmyslu však domácnosti spotřebovaly elektřiny při srovnání minulého roku a roku 2008 více. V Olomouckém kraji o 1,3 procenta.

„Mírný nárůst spotřeby může mít souvislost se zvýšenou nezaměstnaností. Lidé jsou více doma, více svítí a více používají další elektrospotřebiče,“ uvedl ke spotřebě Jurča.

To potvrzuje i Jiří Urban z Olomoucka.

„Bez práce jsem byl asi dva měsíce. Většinu času jsem trávil hledáním nového zaměstnání a také tím, že jsem ležel u televize. Když se nad tím zamyslím, tak prakticky měsíc jela skoro v kuse. A to nepočítám vaření. Kdybych byl v práci, rozhodně protočíme elektřiny v domácnosti méně,“ řekl Urban.

Výjimkou nebyl ani poslední měsíc v roce. „Prosinec 2008 plně zasáhla krize a v porovnání s prosincem 2009 vyplývá vyšší meziroční spotřeba. V Olomouckém kraji o osm procent. Zdali jde o trvalou změnu, uvidíme až v dalších měsících,“ dodal.