Zastupitelé se budou návrhem radních zabývat na svém zasedání 20. listopadu.

Osmipatrový panelák se tyčí na frekventovaném místě poblíž mostu Legií a v těsném sousedství marketu Tesco.

Představa, že by zde vznikla další sociální ubytovna, je pro radní nemyslitelná.

„Zastupitelům proto navrhnou, aby zrušili výběrové řízení na prodej Chemiku - a nově doporučují, aby panelová budova s adresou Velké Novosady 13 navždy zmizela z mapy města,“ shrnula mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Setkání s občany na náměstí TGM v Lipníku nad Bečvou - červené karty pro prezidenta
Zemana v Lipníku vítaly červené karty. Zvukaře odvedla policie
Budova Gymnázia Jana Blahoslava v Přerově má nový kabát - fasáda se vrátila do své někdejší funkcionalistické podoby.
Budově gymnázia se vrátil její historický vzhled. Líbí se vám?

Kapacita dvě stě lidí

Demolici chtějí radní prosadit hlavně proto, aby v Přerově nevznikal další prostor pro byznys s lidskou chudobou, s nímž by se do města mohla dostat další vlna sociálně slabých a problémových lidí.

Chemik byl postaven v roce 1968 ještě za éry, kdy v Přerově chyběly ubytovací kapacity pro zaměstnance velkých firem. Objekt ve své době sloužil jako ubytovna pro zaměstnance Přerovských chemických závodů.

Do majetku města se dostala budova i s byty v říjnu roku 2000. V roce 2012 si pak Chemik pronajala společnost První KPU, která zde má dodnes ubytovnu.

Na každém patře jsou čtyři jednopokojové a čtyři dvoupokojové byty a kapacita zařízení je dvě stě lidí.

Část budovy slouží jako zařízení pro ubytování zaměstnanců firem či sportovních oddílů, část ale obývají sociálně slabí.

V Přerově se v pondělí zavřely Dluhonské mosty nad železniční tratí, které čeká zbourání a stavba nového přemostění. Doprava v této části města zhoustla.
Dluhonské mosty se na rok zavřely. V Předmostí to ještě víc zhoustlo

Kupec: účelově založená společnost?

Protože objekt není v dobrém technickém stavu, radní se už před dvěma lety rozhodovali, co s ním dál. Nechali zpracovat stavebně technické posouzení i s odhadem nákladů na rekonstrukci - a odhad znalců se zastavil na částce 33 milionů 450 tisíc korun.

„Tak vysokou částku jsme investovat nechtěli a rozhodli se, že objekt nabídneme k prodeji. Podle znaleckého posudku je zjištěná cena Chemiku 19 milionu korun - a cena v místě a čase obvyklá 14,5 milionu,“ upřesnil náměstek primátora Pavel Košutek (ANO).

Do výběrového řízení se podle něj přihlásila společnost YDK Czech, která nabídla městu kupní cenu 17 milionů 555 tisíc korun a předložila i svůj podnikatelský záměr - zrekonstruovat Chemik a využít ho jako nájemní dům s byty. A právě to byl kámen úrazu.

Komise pro projednávání záměrů v majetkoprávních záležitostech, která je poradním orgánem rady, totiž upozornila, že je zájemce o koupi navázán na dalších jednačtyřicet subjektů, které vznikly v průběhu letošního roku.

„Zdálo se nám, že je společnost účelově založená - a to s vysokou pravděpodobností pro byznys s chudobou. Reálně tedy hrozilo, že zde vznikne další ubytovna pro sociálně slabé. Nechceme tento druh podnikání podporovat,“ zdůraznil Košutek.

Richard Šlechta
Kritik radnice Šlechta rezignoval na místo zastupitele

Demolice za 10 milionů

Radní proto pro prodej nezvedli ruku a navrhují, aby byla padesát let stará budova zdemolována.

„Demolice se může pohybovat od 10 do 12 milionů korun a náklady by bylo možné spolufinancovat z programu Ministerstva pro místní rozvoj, pokud bude tento titul vypsán pro rok 2019. V tomto roce by totiž - v případě souhlasu zastupitelstva - mohlo k demolici dojít,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Město zatím objekt stále pronajímá společnosti První KPU.

„Smlouvu jsme jim prodloužili do 30. června 2018, aby měli nájemníci dostatek času na přestěhování,“ uzavřel radní Jan Horký (SpP).

Davy lidí zamířily na prohlídku bývalého hotelu Strojař v Přerově, který byl mimořádně zpřístupněn veřejnosti v rámci Dne architektury
Na prohlídku Strojaře byl nával, Přerované stáli fronty