Polorozpadlé romské ghetto ve Škodově ulici, hustě obydlená sociální ubytovna v Tovární, bezdomovci u Tesca i před nádražím.

Stavba takzvaného průpichu, jenž má ulehčit dopravě v Přerově, může proměnit i vzhled v této části města.

Vnitřní průtah městem má začít mimoúrovňovým křížením u podjezdu v Předmostí a napojí se na Polní ulici, která bude rozšířena na čtyři pruhy.

Povede dál přes křižovatku ulic Polní, Tržní a Dluhonská, a poté po mostě Legií přes areál bývalé Juty, kolem autobusového nádraží až k pekárně v ulici Generála Štefánika.

„Jako první je v plánu mimoúrovňové křížení v Předmostí, které se začne připravovat už letos na podzim kácením stromů. Samotné práce se v Předmostí rozběhnou až v příštím roce a v polovině roku 2019 přijde na řadu průpich. U něj teď provádíme majetkoprávní vypořádání a ještě nemáme vykoupeny všechny pozemky,“ informovala Hana Urbánková z Ředitelství silnic a dálnic, která má tuto stavbu na starosti.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Přerově
Vánoce v Přerově čeká radikální proměna, příprav se chopí profesionálové

Příjezd vlakem? Nic příjemného

Stavbě průpichu musejí ustoupit objekty v areálu bývalé Juty a demolici se nevyhnou ani některé domy v Komenského a Kramářově ulici.

S demolicí budov se začne zřejmě počátkem příštího roku.

„Jako první se začnou bourat dva domy na křižovatce ulic Komenského, Velké Novosady a Škodova. K zemi půjdou i další tři budovy směrem do Kramářovy ulice,“ upřesnil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Demolice objektů by měla být provedena co nejdříve a důvod je zcela prozaický.

„Tyto domy už jsou vykoupené a prázdné,“ vysvětlil Pavel Gala z odboru rozvoje přerovského magistrátu.

Město se obává toho, aby se v opuštěných budovách nezabydleli nezvaní návštěvníci.

Přerovští radní už nyní uvažují, jak využít stavebního zásahu ke zvelebení okolí nádraží. Lidé totiž tuto část města dlouhodobě kritizují.

„Není to nic příjemného, když přijedete do Přerova vlakem. U vchodu postávají bezdomovci nebo Romové, a ať si vyberete cestu Škodovkou nebo kolem autobusového nádraží, vyjde to nastejno. Často narazím na někoho, kdo mě zastaví a chce peníze nebo cigaretu,“ svěřila se mladá žena, která dojíždí do práce vlakem.

Škodova ulice bude v těsném sousedství průpichu. Před domem číslo 11 se ve čtvrtek 27. července sejdou odborníci, kteří se chtějí zapojit do soutěže o návrh.
Jak bude vypadat okolí plánovaného průpichu? Město čeká na návrhy

Nová náměstí, park či kanceláře

Proměnit vzhled okolí nádraží má urbanistická studie, která řeší území, vymezené ulicemi Havlíčkova, Čechova, Kramářova, Husova, Kojetínská a Komenského.

„Je to šestnáct hektarů velká plocha ve středu města, kde mohou vzniknout nové ulice a náměstí, ale i park, bytové domy, kanceláře, nebo třeba nová knihovna. Chceme, aby se ze sociálně vyloučené lokality stala opět reprezentativní část města,“ nastínil představy města radní Jan Horký (SpP).

Lokalitu si mohli už v červenci prohlédnout zájemci, kteří se chtějí zúčastnit urbanistické soutěže. Další „exkurze“ se uskuteční počátkem září.

„Máme tři vyzvané, takže očekáváme, že se sejdou nejméně tři návrhy, z nichž vybere ten nejlepší odborná porota. Zájemci musejí své návrhy odevzdat do 7. listopadu a porota zasedne ve dnech 15. a 16. listopadu,“ uzavřel.

Po neznámém pachateli, který ukradl na nástupišti vlakového nádraží v Přerově kabelku, pátrá policie. Pachatele zachytily kamery.
Tento muž na nádraží v Přerově okradl cestující. Nepoznáte ho?