Zájemce o vyšetření čekaly tři stanoviště, konkrétně odběr krve, kvůli cholesterolu a hladině cukru, poté měření krevního tlaku a pulsu a nakonec ultrazvukové vyšetření krčních tepen a EEG neboli elektrofyziolo­gickou aktivitu lidského mozku. Každá z prohlídek trvala kolem pěti až deset minut.

„O vyšetření je velký zájem. Za první dvě hodiny už tady bylo přes šedesát lidí, většinou ve věku od pětačtyřiceti do osmdesáti let," uvedla vrchní sestra neurologického oddělení Alena Celetková.

Výsledky z kontrol budou zhruba za týden, u EEG zhruba za měsíc.

„Příští týden se pro ně mohou v dopoledních hodinách zastavit na oddělení, nebo jim je sdělíme telefonicky. Je to ovšem výjimka, protože běžně tyto údaje nikomu po telefonu nedáváme," dodala.

Co stojí za problémy?

Podle zdravotních sester se současný životní styl odráží na zdraví lidí a problémy s cévami se mohou vyskytovat i u mladších ročníků.

„Podílí se na tom uspěchaný život v neustálém stresu, špatná strava, sedavá práce a málo pohybu," upřesnila vrchní sestra neurologického oddělení. V případě cévních mozkových příhod jsou nejvíce rizikovými faktory vysoká hladina cholesterolu, cukru a vysoký tlak. Podle statistik jsou ve vyspělých zemích druhou nejčastější příčinou úmrtí.

Lidem chyběly lavičky

Některým přítomným na preventivní akci vadilo, že musí na jednotlivá vyšetření dlouho čekat, často bez možnosti se posadit. „Dalo se čekat, že tu bude hodně lidí, tak mi tu chybí více laviček. Taky by bylo dobré, aby se tu zavedl nějaký pořadník. Už tu jsem přes dvě hodiny," řekla jednasedmdesátiletá návštěvnice neurologického oddělení.

Našli se i takoví, kteří o akci nevěděli a rádi využili možnosti zkontrolovat svůj zdravotní stav.

„Přivezl jsem mámu na vyšetření a sestřičky mě přemluvili, ať se nechám taky přeměřit. Alespoň uvidím, jak na tom je můj cholesterol," uzavřel Oldřich Zatloukal z Prosenic.