„Trend růstu v přerovské nemocnici se zpomalil až zastavil, na rozdíl od Prostějova, kde je nyní pacientů dvakrát více. Máme tři covidové stanice - dvě standardní péče a jednu intenzivní. V současné době tyto kapacity stačí a budeme s napětím očekávat vývoj v dalších dnech, zda-li ta příznivější situace bude trvat i nadále či ne,“ řekl Jiří Ševčík, předseda představenstva společnosti Agel Středomoravská nemocniční.

Kvůli výraznému nárůstu příjmů nemocných v minulých týdnech bylo nutné uzavřít urologické oddělení a využít jeho lůžka pro pacienty s covidem-19.

„Využíváme jedno oddělení urologie, ale i jedno oddělení interny a ARO, abychom uspokojili péči o stávající počet pacientů. Samozřejmě, že je zvýšený tlak na interní ambulanci, kde dochází k diagnóze a rozhoduje se o tom, zda pacient zvládne domácí léčbu, nebo musí být hospitalizován. Interní ambulance je tedy nyní klíčové místo pro zvládání pandemie,“ uvedl Jiří Ševčík.

Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP Olomouc
Lockdown neočkovaných by nestačil, míní Hajdúch. Je třeba snížit mobilitu

Infuze s protilátkami

Právě interna zajišťuje také ambulantní výkon, o kterém se v poslední době hodně mluví - podávání monoklonálních protilátek. Jejich aplikaci nemocnému vyřizuje praktický lékař.

„Evidujeme, že po jejich podání dochází k celkovému zlepšení stavu pacienta a může se zabránit progresi onemocnění. Zatím podáváme ambulantně protilátky přibližně čtyřem pacientům denně - je to infuze, která trvá 20 až 30 minut, plus další čas na hlídání pacienta, zda nedochází k nežádoucí reakci. Protože se jedná o lék, který není registrovaný, je administrativa složitější než u ostatních léků. Indikace je přesně dána a vyžaduje se souhlas pacienta s použitím tohoto typu léku,“ upřesnil Jiří Ševčík.

Nepříznivý vývoj epidemie podle zdravotníků zcela proměnil skupiny lidí, docházející na testování na onemocnění covid-19. V posledních týdnech také rapidně vzrostl zájem o testování samotné. Nejvíce se navýšily kapacity v prostějovské nemocnici, kde musela laboratoř v některých dnech zahájit dvousměnný provoz.

Vánoční trhy na přerovském náměstí TGM. Ilustrační foto
Pravidla na vánočních trzích v Přerově? Na kontroly nejsou kapacity

Zvýšený zájem o očkování

V Přerově hlásí lékaři zvýšený zájem o očkování, které se provádí přímo v nemocnici.

„Souvisí to i s tím, že se nyní dostávají k možnostem pro třetí dávku i pacienti, kteří byl očkováni později,“ zmínil Jiří Ševčík. Přerovská nemocnice aplikuje každý týden vakcínu nejméně osmi stovkám lidí.

Přerovsko patřilo v minulých týdnech k nejhůře zasaženým oblastem v kraji, teď je denní přírůstek nově nakažených trochu nižší - zatímco okres Přerov evidoval k 15. listopadu 93 nově nakažených denně, Prostějovsko hlásí 162, Šumpersko 209 a Olomoucko 339. Nejlépe je na tom Jesenicko.