„Oslovily nás paní učitelky z Mateřské školy Radost, zda by nám nevadilo, kdyby spolu s dětmi napekly perníčky pro zdravotní sestry na covidových jednotkách. Uvítala jsem to jako krásné gesto, a když nám minulý týden ze školek dovezli krabice plné dárků, neubránila jsem se dojetí. Pro sestřičky je i taková věc, která se může jevit jako drobnost, vzpruhou a velmi je to potěšilo,“ líčí hlavní sestra přerovské nemocnice Bronislava Budinová.

Novoroční výstup na Helfštýn, 4. ledna 2020
Tradiční novoroční výšlapy se ruší, Helfštýn zůstane zavřený

Každý má svého anděla

Do výroby dárků se zapojilo celkem sedm mateřských škol z Přerova.

„Všechny věci byly moc krásné - například děti ze školky U Tenisu nám namalovaly i obrázky, a ty teď máme vystavené na koronární jednotce, kde jsou pacienti v těch nejzávažnějších stavech. Když kolem obrázků sestřičky procházejí, na tváři se jim rozzáří úsměv. Děti ze školky Radost zase vyrobily andílky - na znamení, že každý má svého anděla,“ dodává.

Aby šikovní předškoláci věděli, že udělali správnou věc, zaslalo jim vedení nemocnice na oplátku také drobné dárky - plastelínu, fixy, pastelky a sladkosti.

„Udělalo nám to velkou radost a všechny děti, které se do výroby dárků zapojily, byly úžasné a přenesly to dobro i k nám,“ podotýká.

Ilustrační foto
Lidé kupují svým blízkým jako dárek rehabilitaci

Na hraně sil

Pro lékaře a zdravotní sestry, kteří se starají o covid pozitivní pacienty v přerovské nemocnici, byl letošní rok velmi náročný.

„Většina zdravotníků - a zvlášť ti, kteří pracují na covidových jednotkách nebo na ambulancích, už je na hranici svých psychických i fyzických sil. Hodně teď bude záležet na tom, zda se budou lidé chovat zodpovědně. Kdyby to tak mělo jít dál a čísla pořád růst, bude to pro nás velmi složité,“ říká.

A co je pro ni osobně i v tomto nelehkém období dobrou zprávou?

„Mnozí zdravotníci mě překvapili, protože se neptali, zda to zvládnou a šli do toho. Pomáhali i sanitáři a sestřičky z jiných provozů, když viděli tu nutnost. Zjistili tak, proč se stali zdravotníky - protože je jejich práce posláním,“ líčí.

Spokojený ředitel

Dárky dětí z mateřských škol potěšily i ředitele přerovské nemocnice Jiřího Ševčíka.

„Během roku jsme se setkávali s velkou podporou jednotlivců i firem, ale toto bylo něco zvláštního. Byly to malé děti, které se rozhodly něco vlastnoručně vyrobit - a o to je to dojemnější. Jde i o generační propojení a fakt, že si děti uvědomují práci dospělých a péči zdravotníků o jejich babičky a dědečky, kteří jsou zrovna v nemocnici. A to je něco, co si potřebují uvědomit v této složité době, které možná nerozumějí. Děkuji pedagogům, že vedou děti k pomoci druhým a zdravotníkům,“ uzavírá.