Nejoblíbenějším vánočním cukrovím na Olomoucku jsou tradiční vanilkové rohlíčky. Právě tento druh křehkého pečiva dostal v anketě Přerovského deníku nejvíc hlasů. V mnoha rodinách je to „klasika“, která nesmí na slavnostním stole chybět.

Vanilkové rohlíčky v anketě zcela dominovaly, získaly 40 procent hlasů.

Druhým nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou linecká kolečka. Hlasovalo pro ně 21 procent čtenářů a na třetím místě jsou se 12 procenty hlasů vosí hnízda, nazývaná také jako úlky.

close Vanilkové rohlíčky z cukrářská výrobny Katrin v Olomouci info Zdroj: Cukrářská výroba Katrin zoom_in Vanilkové rohlíčky z cukrářská výrobny Katrin v Olomouci

Výsledky hlasování v anketě o nejoblíbenější vánoční cukroví

1. místo - vanilkové rohlíčky – 40 procent hlasů
2. místo - linecká kolečka - 21 procent hlasů
3. místo - vosí hnízda (úlky) – 12 procent hlasů
4. místo - plněné košíčky a marokánky – po 6 procentech hlasů
5. místo - medvědí tlapky – 4 procenta hlasů
(o další pozice se dělí rumové a kokosové kuličky, kokosky, perníčky, zázvorky a pusinky)

Vanilkové rohlíčky přitom nechybí v nabídce žádné z cukrářských výroben, které pro zákazníky připravují kilogramové kolekce sestavené z několika druhů cukroví. V nabídce je tak má například cukrářská výrobna Martiny Bradáčové, prodejna Grunt Vlkovi, cukrářská výrobna Katrin nebo Ztracená cukrárna.

Poslední dvě provozovny nabízejí vanilkové rohlíčky zákazníkům také samostatně a důvodem je hlavně fakt, že jsou u zákazníků opravdu velmi oblíbené. V cukrářské výrobně Katrin je prodávají v balení o hmotnosti půl kilogramu. Ve Ztracené cukrárně si je zákazníci od prosince mohou koupit přesně v množství, jaké potřebují.

close Vánoční pouták info Zdroj: Redakce zoom_in

„Budeme je prodávat na kusy. Kromě vanilkových rohlíčků nabídneme také kusový prodej lineckého cukroví slepovaného marmeládou a perníčků s povidly a čokoládou,“ sdělila provozní Iva Štiková.

Tradiční vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy

70 gramů moučkového cukru, 70 gramů mletých vlašských ořechů, 140 gramů másla a 210 gramů hladké mouky

Vypracovat těsto, nechat přes noc odpočinout v lednici. Druhý den tvořit drobné rohlíčky, péct při 175 stupních Celsia a ještě teplé obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru.