Akce, kterou připravuje společnost Kulturní Přerov a fotbalisté 1. FC Viktorie Přerov, láká také na hudební program a fotbalové zápasy – letos třeba ve vodním hřišti nebo na takzvaný Bodyzorbing v gumových koulích.

Tím nedůležitějším ale zůstávají právě pokrmy. Lidé mohli ochutnat námořnický hovězí, lesácký dančí nebo ovocný guláš. Poslední jmenovaný už tradičně připravují členové spolku Predmostenzis. „Guláš je z výpěstků u nás Na Žernavé, o které pečujeme. Jsou to hrušky, jablka, švestky a vlašský oříšek, tyto čtyři suroviny jsou přímo ze sadu," zmínil k receptuře Miloš Pokorný.

Šestičlenná porota rozhodovala o nejlepších pokrmech po anonymní ochutnávce vzorků. Na třetím místě se umístil tým z Rusavy se svým Hostýnským gulášem, kterému dominovaly povidla a škvarky. Druhé místo obsadil Jelen tým s telecím gulášem a vítězem se stal Vinařský guláš, který připravila Vinotéka Na Předmostí. „Naší tajnou ingrediencí je červené víno, díky němu je guláš veselejší. A maso je z mladého býčka. Akce se účastníme podruhé, loni jsme vyhráli nejhezčí stánek, letos jsme vsadili na chuť," prozradil kuchař Milan Palášek, který se s týmem nezastavil ani odpoledne – po vyhlášení výsledků následovala další vlna zájmu. Titul Nejhezčí stánek letos připadl kovbojům, u kterých nechyběly westernové klobouky či pistole. Trofeje úspěšným týmům předal ministr zemědělství Marian Jurečka.

Guláš Fest patří mezi akce, které přilákají i návštěvníky z okolí. Jako například Radka Soukala a Patrika Hrtúse, kteří přijeli s přáteli vlakem z Kroměříže. „Je to fajn akce, kde je dobré jídlo i pivo. Čekali jsme více gulášových stánků, v tomhle je letošní ročník možná slabší, lidí je tady na první pohled méně. Přesto si to ale užijeme," shodli se.

Původně avizovaná účast téměř dvaceti stánků se nakonec nevyplnila. „Přijelo deset gulášníků, i když bylo objednáno sedmnáct, ale bohužel se někteří omluvili, protože v okolí jsou další akce. I tak je porcí pořád dost," zmínil za organizátory Rudolf Pola. Během odpoledne bylo v areálu na patnáct set návštěvníků, s večerem jejich počet stoupal. „V sobotu se hraje hodně fotbalových zápasů, víme, že na večer k nám lidé přijedou a do půlnoci to tady bude žít," dodal Pola, jehož odhady se blížily dvoutisícové návštěvnosti.

Spolu s Pivními slavnostmi patří Guláš Fest mezi největší akce organizačního týmu. „Obě už jsou v Přerově zažité a chceme v nich pokračovat. Budoucnost je v rámci výstaviště sice nejistá, ale máme předjednanou smlouvu na několik let dopředu se společností Visimpex, která skoupila pozemky," ujistil Rudolf Pola.

Na pódiu se během dne vystřídaly kapely Doro and Warlock, Spocená uklízečka, Reflexy či Kabát Revival.