Matka dvou malých dětí Šárka Holubářová z Přerova si nedovede představit, že by se kvalita už tak dost znečištěného ovzduší ve městě měla ještě zhoršit. Její děti ve věku dva a čtyři roky trápí alergie, a když udeří inverze, jejich zdravotní stav se zhorší.

To byl také důvod, proč se připojila k nové občanské iniciativě „Za naše děti proti spalovně“.

Spolu s ostatními rodiči odmítá záměr kraje, jenž počítá s Přerovem jako místem, kde má stát nové zařízení pro energetické využití odpadu.

„Sdružení založili rodiče s malými dětmi, kteří se rozhodli touto cestou vyjádřit svůj názor. Díváme se na věc jako obyčejní občané a uvědomujeme si zátěž, jakou by výstavba spalovny představovala. Už teď je problém vyjít s dětmi ven na vycházku, když je smog,“ vysvětlila Šárka Holubářová.

Kromě ní se pod výzvu podepsalo dalších zhruba pět desítek rodičů z Přerova.

Až se jich připojí více, chtějí ji předložit na jednání zastupitelům.

Iniciativa požaduje, aby na svém nejbližším zasedání přijali usnesení, v němž se jednoznačně postaví proti umístění spalovny na území města Přerova.

Přerov coby průmyslové město bojoval se zvýšenou ekologickou zátěži odjakživa. Kromě chemičky a teplárny představuje v poslední době největší zátěž doprava.

Protože stále chybí napojení na dálnici D1, projíždějí centrem města denně tisíce kamionů. A tuto situaci by výstavba spalovny ještě více zhoršila.

Děsí nás množství kamionů

„Chceme oslovit i ostatní obyvatele města a zeptat se jich, zda tady spalovnu chtějí. Pro Přerov je zásadní to, že by se stal spádovou oblastí a svážel by se sem zbytkový odpad z celého Olomouckého a možná i Zlínského kraje. Děsí nás takové množství kamionů, naložených odpadem. Infrastruktura je už tak dost zatížená,“ řekla Šárka Holubářová.

Stejného mínění je i další z členů občanské iniciativy Jiří Slezák, který bydlí v Kabelíkově ulici.

„Informace z kraje v nás budí dojem, že se reálně ani o jiné alternativě, než je Přerov, neuvažuje. Nikdo z nás není odborníkem na teplárenství a energetiku, ale jako skupina lidí, která je občany Přerova, a chce v něm i nadále žít, bychom chtěli, aby prostředí, v němž naše děti vyrůstají, bylo co nejméně zatíženo negativními vlivy,“ zdůvodnil svůj postoj.

Opozice chce referendum

Diskuse na téma spalovny v Přerově v poslední době nabírá na obrátkách. Proti jejímu zbudování vznikla ve městě také další iniciativa „Dýchej v Přerově“.

Například opoziční zastupitelé ze strany Společně pro Přerov si myslí, že by se o tak zásadní věci mělo rozhodnout v referendu. Radní naproti tomu záměr podporují.

Náměstek olomouckého hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že zařízení pro energetické využití odpadu je do budoucna jedinou cestou.

„Spousta skládek už bude brzy plná. Musíme tedy řešit, kam s odpadem, který se nedá vytřídit. Zadali jsme studii, která by nám měla odpovědět, jaké jsou možnosti jeho likvidace,“ vysvětlil.

Náměstek hejtmana: Emise jsou menší než u uhlí

Studie by měla naznačit vhodné lokality i způsob financování.

„Lidé se v dnešní době nemusí děsit, že by mělo podobné zařízení negativní dopad na životní prostředí. Technologie totiž pokročily tak, že jsou emise dokonce menší než při spalování černého uhlí,“ vysvětlil Pavel Horák.

Ve hře je kromě Přerova také město Mohelnice.

„Další dva subjekty, o nichž se uvažuje, jsou výrobního charakteru, z toho jeden je nedaleko Přerova. Za zajímavé považuje toto zařízení i teplárna Dalkia,“ shrnul Pavel Horák, který představil vizi kraje přerovským zastupitelům na jejich únorovém zasedání.

SOUVISEJÍCÍ:

Přerovská opozice: Ať se o spalovně rozhodne v referendu

Spalovna: Přerov je ve hře, ale není sám