Chodci nejprve dlouho čekají, až se objeví zelená, a když se tak stane, sprintují přes cestu jako o život.

Změnit délku intervalu pro přecházení se teď podařilo na nebezpečném přechodu u Gymnázia Jakuba Škody v Komenského ulici.

Z ředitele zdejšího gymnázia Jana Rašky už se pomalu stává expert na dopravu. Na kritické úseky v okolí školy se zaměřil a má k tomu své důvody.

„Tím hlavním je bezpečnost žáků," říká a připomíná nehodu, která se stala před pěti lety přímo před budovou školy. Dvě devatenáctileté studentky tehdy srazila řidička opelu, která vyjela ze silnice na cyklostezku v Komenského. Obě dívky utrpěly zranění.

„Delší dobu upozorňujeme na to, že je přechod před školou nebezpečný. Žádal jsem proto o prodloužení intervalu pro přecházení, a to především v době, kdy přes něj míří žáci na cestě do nedaleké jídelny," vysvětlil ředitel. Kritickou dobou není jen ranní špička, ale především půl hodina po skončení vyučování, kdy se z budovy vyřítí stovky dětí.

Časový interval, během něhož musejí studenti stihnout přejít přes cestu, byl ještě do minulého týdne devět sekund. „Teď se konečně prodloužil na šestnáct sekund. V minulosti ale k této změně došlo už několikrát, a pak se vše zase vrátilo do starých kolejí," upozornil.

Řidiči jedou i na červenou

Přes problémový přechod nemíří jen studenti gymnázia, ale také nedaleké Střední průmyslové školy. Řidiči, jedoucí Komenského ulicí ve směru od pivovaru, ale ve snaze prokličkovat Přerovem co nejrychleji, klidně šlápnou na pedál i v centru města. Nechtějí totiž zůstat stát na červené, a tak riskují.

Ředitel gymnázia by byl tedy i pro výraznější vyznačení přechodu pro školáky, nebo snížení rychlosti v tomto úseku. Křižovatka samotná by měla už na první pohled přimět šoféry k tomu, aby na ní zpomalili.

„Není to jen tento přechod, ale nešťastná je i cyklostezka v Komenského, na které cyklisté vůbec neberou ohledy. Chodec raději dobrovolně vycouvá, aby do něj na kole nikdo nevrazil," zmínila další nešťastné místo paní Věra, která tudy denně chodí do práce.

Návrhy na zlepšení dopravní situace už se město zabývá. „Koncem minulého týdne se prodloužil časový interval, po který svítí zelená na přechodu v Komenského. Auta zde tedy budou stát o něco déle, aby mohli studenti v klidu přejít," potvrdil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Pomohl i výzkum

Veškeré navrhované úpravy ale radnice nejprve řeší s dopravním inspektorátem, a poté je realizuje firma.

Na frekventované křižovatky ve městě se nedávno zaměřil také výzkum, který prováděli studenti Bezpečnostně právní akademie v Ostravě a poslouží městu pro Plán udržitelné mobility.

Jedna z hlídek se zaměřila i na situaci před gymnáziem. „Podrobnou analýzu výzkumu ale teprve zpracováváme a výsledky sčítání, které jsme prováděli, budeme znát až koncem listopadu," uzavřel Radek Fujak, projektový manažer z Centra pro vědu a výzkum Accendo, které data zjišťovalo.